Meslek Seçiminde Çocuğun Fikri Olmalıdır Konulu Münazara Örneği

 Meslek Seçiminde Çocuğun Fikri  Olmalıdır Konulu Münazara Örneği

Meslek seçiminde çocukların isteği, ilgi ve yetenekleri çok önemlidir. Meslek seçiminde çocukların kendi istediği mesleği seçmesi için önce çocuğumuzun kendi yeteneklerinin farkında olmasını sağlamalıyız. Çocuklar ailelerinin istediği mesleğe yönlendirilmemelidir. Çünkü her çocuk farklıdır ve özeldir. Her çocuğun ilgili olduğu, yetenekli olduğu bir alanda kendini geliştirmesi onun için daha faydalı olur. Çocuklar anne, babaların sigortalattığı canlılar değildir. Onlar her  şeyden  önce insandır ve kendi istekleri, hayalleri ve hedefleri vardır. Onun için meslek seçiminde çocuğun kendi düşünceleri, kendi tercihleri çok önemlidir. 

Elbette her aile büyüğü çocuğunun iyi bir yere gelmesini ister, iyi bir maaşı olsun ister ama kimi aileler sadece meslekten elde edilen  gelire ve mesleğin toplum içindeki statüsüne göre hareket eder ve çocuğun ne düşündüğünü, ne hayal ettiğini merak bile etmezler. Öyle baskıcı aileler vardır ki çocuklar istemediği mesleği yapmak zorunda kalmışlardır ve hayatları boyunca da tam anlamı ile o meslekte mutlu olamamışlardır. Elbette çocuklarımızın  hangi mesleği seçeceği konusunda yönlendirebiliriz ama  sadece fikir verebiliriz, onun dışında onlara şu mesleği yapacaksın diye bir zorlamada bulunmamalıyız.


Onların yaratıcılığını geliştirmeye çalışmalılar,  çocukların eleştirel düşünme becerisine sahip olmalarını katkıda bulunmalılardır ama onların tercihlerine saygı duymalıdırlar. İşte tüm bunlardan dolayı da  meslek  seçiminde çocuğun fikri ailenin fikrinden daha önemlidir.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme