“Toprağı İşleyen, Ekmeği Dişler.” Atasözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.

 “Toprağı İşleyen, Ekmeği Dişler.” Atasözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.


 

İşini hakkı ile yapan, çalışan, alın teri döken insanlar yaptığı işin sonucundan fayda görür ve  emek ettiği işin  sonunda kazandığı para ile o paranın tadını alır. İnsan ancak çalıştığı zaman, bir iş üzerine kafa yorduğu zaman, toprağını işlediği zaman  bunun karşılığını alır ve başka kimselere muhtaç olmaz. Bu atasözüne bir çiftçiden örnek verelim. Çiftçi olan kişi bahar geldiği zaman toprağını sürdürürse, ağaçlarının  bakımını yaparsa, toprağı ekilebilir ve dikilebilir hale getirirse oraya ekilen hasattan da büyük fayda sağlar. Çünkü bu işte alın teri dökülmüştür,  o emektar çiftçi sabah geç saatlere kadar uyumamıştır.


 Çiftçi olan kişi sabah ezanında kalkıp bir iki lokma atıştırdıktan sonra hemen tarlasına koşmuş, tohumunu ekmiştir, fidanlarını  dikmiştir. Yani çok çalışmıştır, üretmiştir ve Yüce Allah da çalışan kimselere yardım ettiği için çalışmanın faydasını  sonbahara doğru ürünlerini satarak görürü ve yaptığı işten büyük kâr sağlamış olur. Bu atasözü ile anlatılmak ve bizlere verilmek istenen mesaj da şudur: Bir amaçları olan ve bu amacı çalışmak olan kişiler yaptığı çalışmanın sonucunda, ektiği hasadın sonucunda  orada yetişen ürünlerin tadına bakarlar, o ürünleri satıp ailesini geçindirebilir ve kendi ayakları üzerinde mutlu bir şekilde durabilirler.

Yeter ki toprağımızı işleyen ve onun için emek edelim, ondan gelebilecek güzelliklerden de haliyle faydalanıp mutlu oluruz. Toprağını işeyen ekmeğini de bir güzel dişlemiş olur.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme