C Harfi İle İlgili Atasözleri ve Anlamları
Cami ne kadar büyük olursa olsun, imam yine bildiğini yapar. Caminin büyüklüğü, küçüklüğü hocayı etkilemez, o yine bildiklerini anlatır. Bir konuda kararlı olan kişi, şartlar ne olursa olsun tezini savunur.
Cahil kendinin düşmanıdır: Cahil her davranışını düşünmeden sergilediği için kendi başına dert açar, kendi düşmanı olur.
Cambaz ipte, balık dipte gerek: Herkes kendi işine ve kendine yakışanı yapmalıdır.
Cahile söz anlatmak, deveye hendek atlatmaktan güçtür: Cahil biriyle dostluk yapıp zaman kaybetmektense, bilge kişilerle arkadaşlık yapıp kendimizi geliştirmeliyiz.
Can çıkmayınca huy çıkmaz: İnsanların kişilik özellikleri kolay kolay değişmez.
Can cefadan da usanır, sefadan da: İyiliğin de kötülüğün de aşırısından bıkılır.
Can canın yoldaşıdır: İnsan insana ihtiyaç duyar.
Canı acıyan eşek, attan yüğrük olur. (atı geçer): Zorunluluk ve can korkusu insana olmadık işler yaptırır.
Can boğazdan gelir: Kişi beslenemezse ölür.
Can cümleden azizdir: İnsan her şeyden önce kendi canını düşünür.
Can bostanda bitmiş: (bitmez): İnsan canı, bostanda biten bir bitki değildir. Kolay elde edilemez. Sağlığımızın değerini bilmeliyiz.
Cins kedi ölüsünü göstermez: Nitelikli kediler, öleceklerini hissettiği zaman ortalıkta dolaşmaz, insanların kendini bulmayacağı bir yere giderek orada ölümünü bekler. Nitelikli insan da kendini alay ettirecek davranışlarda bulunulmasına izin vermez ve kaliteli davranır.
Canı kaymak isteyen, mandayı yanında taşır: Güzel bir hata sürmek isteyen kişi bu yaşayışın sorumluluklarını da göze almalı, gerekli kaynakları elinin altında bulundurmalıdır.
Cin tutana bir muska yeter: Her işe gerektiği kadar emek ve güç harcamalıyız.
Cins horoz yumurtada öter: Horoz olacak civciv, daha yumurta halindeyken kendini belli eder. Büyük adam olacak çocuk da davranışları ile kendini belli eder.
Cefayı çekmeyen Âşık, sefanın kadrini bilmez: Aşkın sıkıntısına göğüs gerilirse mutluluğun değeri bilinir. Emek verilmeden elde edilen şeylerin de değeri bilinmez.
0 Comments:
Yorum Gönder
Deneme