“Misafir On Kısmetle Gelir; Birini Yer, Dokuzunu Bırakır.” Atasözünü Açıklayınız.

 “Misafir On Kısmetle Gelir; Birini Yer, Dokuzunu Bırakır.” Atasözünü Açıklayınız.




Türk kültüründe misafire, misafirperverliğe çok önem verilir. Eve gelen misafir Tanrı misafiri olarak kabul edilir ve gelen misafirin kısmeti ile geleceği de söylenir. Eve gelen misafir aynı zamanda bereket getirir inancı da yaygındır. Bizim kültürümüzde insanlar beraber yemeyi, içmeyi seven, mutlu ve dertli günlerinde bir araya gelip sohbeti koyulaştıran bir millettir. O sohbetten ne konular çıkar, ne muhabbetler olur da bunların tadına doyamazsınız. İşte böylece insanlar arasındaki bu güzel iletişim sürer gider.

 Misafir on kısmeti ile gelir; birini yer, dokuzunu bırakır atasözü ile anlatılmak istenen; gelen misafirin beraberinde kısmetini getirdiği onun için de misafire hor gözle bakılmaması gerektiği ifade edilmek istenmiştir. Eve gelen misafiri hoş karşılamalıyız. Elimizden geldiği kadar ona hürmet göstermeliyiz. Onu en iyi şekilde ağırlamalı, bir sorunu olup olmadığını sorunu varsa ona nasıl yardım edebileceğimizi de söylemeliyiz. Günümüzde misafirlik ne yazık ki azalmakta ve herkes kendi derdine düşmektedir. Bu da misafirperverlik, misafirlik gibi kavramların zaman içinde unutulmasına neden olacağı için bizler bu geleneği unutmamalı, çocuklarımıza da unutturmamalıyız. Eve gelen insanlara surat asmamalıyız.

Misafir plansız geldiyse o gün evimizde ne varsa onu misafire ikram etmeliyiz. Misafir planlı geldiyse önceden güzel bir hazırlık yapmalı, gelecek olan kişinin  sevdiği yemekler yapılmalı, içecekler hazırlanmalı ve güzel bir ortam oluşturularak sevgi bağları daha da güçlendirilmelidir. Misafirliğin önemi ise ilgili şu sözü de istersek aklımızda bulundurmaya çalışalım:

“Bir dost, misafir gelince öyle davranmalı ki hizmet ederken üzerine hiçbir ağırlık çökmemeli, gittiğinde de ferahlık gelmemeli.” Ebu Hafs

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme