“Âlim Olmak Kolay Adam Olmak Zordur.” Atasözü İle İlgili Kompozisyon

 “Âlim Olmak Kolay Adam Olmak Zordur.” Atasözü İle İlgili Kompozisyon




İnsan çalıştığı zaman, okuduğu zaman, kendini geliştirip bir bilim insanı, bir öğretmen, bir doktor ya da bir hakim olabilir. Bunlara çalışılarak ulaşılır ve kişi bir meslek sahibi olur. Herkesin kendine göre ilgi ve yetenekleri vardır ve bununla ilgili çalıştıkları zaman mutlaka bir bir meslek sahibi olabilir, iyi yerlere gelebilir ama asıl önemli olan hangi mesleği yaparsanız yapın insan olarak kalabilmektir.

 İnsani duygulara sahip olabilmektir. Mesela merhametli olmak, vicdanlı olmak, empati kurabilmek, hoşgörülü olmak işte bunlardır insan olanda aranan. Sözde alim olmak değil gerçekten alim olmak gerekir. Alim diyebileceğimiz kişi topluma önder olmuş, örnek olmuş, güzel ahlaklı olmuş kimseler olmalıdır. İşte böyle olduğu zaman o kişi iyi biri olmuş olabilir. İnsan okuyarak bilim adamı olabilir ama mayası bozuk bir insansa bilgilerini kötü yolda kullandığı zaman o bilim insanın ortaya koyduğu buluş insanlığa zarar verir, canlılara zarar verir, doğaya zarar verir ve daha çok olumsuz sonuçlar ortaya çıkarır.

 Onun önce ahlak olmalıdır bir bilim insanında. Yani bilimin de ahlakı olmalıdır ve bu ahlak ile yola devam edilmeli ve insanlığa faydalı buluşlar yapılmalıdır. Tüm bunlar yapıldığı zaman, insan olarak kalındığı zaman işte o zaman dünya daha güzel bir yer olur ve insanlık ölmez.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme