Fatih Kısaparmak’ın Kilim İle İlgili Söylediği Türküyü ve Bu Türküden Neler Anladığınızı Defterinize Yazınız.

 Fatih Kısaparmak’ın Kilim İle İlgili Söylediği Türküyü  ve Bu Türküden Neler Anladığınızı Defterinize Yazınız.


Sevdiğine Sözü Olan Bir Kilim Dokur
Kilimin Dilinden Ancak Anlayan Okur
Sırlarımı Verdim Sana Sevgimi Verdim
Şu Gönlümü Kilim Yaptım Yoluna Serdim



Ayıptır Günahtır Diye Kilit Vurdular Dilime
Aşkı Dokudum Kilime Anlıyor Musun
Yetinmedim Türkü Yaptım
Gayri Bu Canımdan Bıktım
Hani Senin Olacaktım Dinliyor Musun



Kilim Kalbin Aynasıdır Gönül Sesidir
Her nakışı Bir Duygunun ifadesidir
Kilim Sevgiliye Çağrı Aşka Davettir
Kimi Renkler Şikayettir Kimi Hasrettir



Ben Şu Gönül Tezgahında Kilim Dokudum
Erenlerin Dergahında Aşkı Okudum
Töremizde Kilim Demek ilim Demek
Kilim Sevdadır Özlemdir Derttir istektir.

 

Eskiden   sevdiğine aşık olan,  onu çok seven  genç kızlar sevdiğine hemen açılamazlardır. Genç kızlarımız sevgisini kilime nakış nakış dokurdu. Sevdiğinize sözü olan bunu renkli desenleri ve motifleri ile kilime aktarırdı. Kilimde neler anlatıldığını da ancak o genç kızı seven kişi anlar. Yani  kilimin anlatacakları vardır ve bunu sadece aşıklar anlar.


 Genç kızlar sırlarını kilime işlemişlerdir. Kilimin kalbin aynasıdır. Çünkü kalpteki güzel duygular, özlemler, ayrılıklar, acılar kilime yansır.  Eskiden bir genç kız babasının karşısına çıkıp şunu seviyorum beni onunla evlendirin diyemezdi, utanırdı ve bunun için de diline kilit vururdu ve susardı. Seven sevdiğine kimi zaman kavuşur, kimi zaman kavuşamazdı. Kilim sevgiliye çağrıdır. Sevgiliye gel demek, beni sev, benimle güzel bir ömür geçir demektir. 


Aslında kadim kültürümüzün çok güzel bir geleneğidir, çok güzel bir kültürüdür sevdiğimize olan aşkımızı kilime dokumak. Kilimdeki kimi renkler şikayet belirtisidir, kızgınlık belirtirdi. Kimi renkler ise hasrettir. Sevgiliye olan özlem, sevgiliye olan aşk ile bağlanmadır. Kilim dokumak aynı zamanda ilim demektir. Çünkü herkes kilim dokuyamaz ve güzel motifler ortaya çıkaramaz. Bunu başarmak için belli bir incelik ve belli bir zeka gereklidir. Yani kilim her şeydir aslında. Sevgidir, aşktır, özlemdir, istektir, kırılmadır, tatlı tatlı naz yapmadır vb.

 

 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme