100 Yıllık Emanet Cumhuriyet Konulu Kompozisyon

 100 Yıllık Emanet Cumhuriyet Konulu Kompozisyon

 

Kurtuluş Savaşı yıllarında Anadolu halkı bir  yandan yoksullukla mücadele ederken diğer yandan ise düşmanla mücadele ediyordu. Yoksulluk geçerdi ama düşmana toprak, düşmana ana vatan asla verilemezdi. Çünkü vatan demek namus demekti, vatan demek şehidin kanı ile sulanmış toprak demekti. Verilir miydi yabancılara bu topraklar? Verilir miydi göz göre?   Verilmezdi ya. Vermedi milletimiz bu toprakları düşmana. Onların tankı, tüfeği, askeri bizden kat kat çoktu. Bizim yoktu bir şeyimiz ama bizde olan başka bir şey vardı. Vatanın evlatlarının içindeki iman gücü, inanç gücü ve Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın önderliği, azmi, zekası vardı elbet. Önce vatan kurtulmalıydı ve kurtuldu nice şehit kanları ile, nice çilelerle.

 

Vatan kurtulmuş, bağımsızlık kazanılmıştı ama artık yeni bir rejime geçilmeliydi. Babadan oğula olan yönetim sisteminde liyakat yoktu. Saltanat sistemi son bulmalı, cumhuriyet olmalıydı. Halkın istekleri, halkın egemenliği olmalıydı yeni kurulacak olan devlette. Her şey plan ve programa göre gidecekti ve Mustafa Kemal Atatürk de sabırlı bir şekilde ilerledi ve vatan kurtuldu, işler yoluna koyuldu ve 29 Ekim 1923 yılında Cumhuriyet ilan edildi. Yüz yıllık cumhuriyet, yüz yıllık halkın iradesi, egemenliği. Kolay kazanılmadı, kolay kurulmadı cumhuriyet. Bu uğurda nice zorluklar aşıldı. Cumhuriyet ilan edilerek halkın egemenliği başladı. Halk istediği yöneticiyi başa getirecek iyi yönetemezse de baştan indirmesini bilecekti. İşte bu kadar güzeldi cumhuriyet. Çünkü cumhuriyette keyfi sistem yoktu.  Halk vardır, halkın özgür iradesi hakimdi artık yönetime. Bugün cumhuriyetin yüzüncü yılını kutluyoruz ve yüz yıllık bir cumhuriyet var hayatımızda. Hiç sönmesin cumhuriyetin aydınlık yolu, var olsun cumhuriyet. Egemenlik kayıtsız şartsız milletin olmaya devam edecektir. Atatürk'ün cumhuriyet ile ilgili şu sözü de kalbimizde kalmaya devam edecektir: " Benim naçiz vücudum elbet bir toprak olacak fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır."

 

 Unutmayalım ki Cumhuriyet dünya üzerindeki ülkelerde uygulanabilen en insancıl en demokratik yönetim şekillerinden birisidir. Çünkü cumhuriyette bir seçme özgürlüğü vardır. Ülkenin başına gelecek olan kişiyi, partiyi veya oluşumu halk seçebilme hürriyetine sahiptir. Aynı zamanda da ülkeyi yönetenleri bir şekilde denetleme ve gerektiğinde hukuki yollara başvurma hakkı  vardır.  Bize emanet edilen  cumhuriyete gençler olarak sahip çıkmalıyız. Yeni nesil geleceğine sahip çıkmalıdır. Atamızdan aldığımız bu cumhuriyeti aydınlık yarınlara ulaştırmaya son nefesimize kadar devam edeceğiz. Mustafa Kemal'in en önemli emaneti akıl ve bilimdir. Onun için akıl ve bilim yolundan gitmeliyiz ve ülkemizi bilim ülkesi haline dönüştürmeliyiz. Yaşasın cumhuriyet var olsun vatanımız. Yüzüncü yılında var ol cumhuriyet. Sönmesin aydınlığımız yaşasın Türkiye Cumhuriyeti’miz.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme