Sosyal Medya ve Teknolojinin Dili Nasıl Etkilediği İle İlgili Kompozisyon

  

Sosyal Medya ve Teknolojinin Dili Nasıl Etkilediği İle İlgili Kompozisyon

 

Dil bir milletin aynasıdır, bir milletin kimliğidir. Ana dil doğru konuşulup doğru yazılmadığı zaman kendi benliğimizden uzaklaşmaya başlarız ve yabancı dillerin etkisi altında oluruz. Sosyal medya ve teknoloji ana dilimizi iyiden iyiye etkisi altına almaya başlamıştır. Günlük yazışmalarda harfler yutuluyor, kelimeler kısalıyor, resmiyetini yitiriyor hatta kelimelerin yerini şekiller, “emoji” adı verilen semboller alıyor. Uygulamalar kendi alfabelerini oluşturuyor.

 

Telefonda mesajlaşırken bile nasılsın, ne yapıyorsun demek yerine naber, merhaba yerine hello, selam yerine slm, iyi geceler yerine çeşitli emojilere yer veriliyor. Bu da zamanla ana dilimizin kendi kelimelerinin unutulmasına neden olacaktır. Okta Sinanoğlu’nun ana dil ile ilgili bir sözü vardır: “Önümüzde iki yol var:” Ya uyanıp dilimizi koruyacağız ya da iki nesil sonra Türkiye diye bir ülke, Türkçe diye bir dil kalmayacağını kabul edeceğiz! Seçim sizin!”  Gerçekten de dilimize sahip çıkmadığımız zaman, teknolojinin her şeyini arıtmadan dilimize aldığımız zaman dil bir zaman sonra anlamını yitirmeye başlayacaktır. Daha önce belki de hiç duymadığımız birçok kavram birden hayatımıza girebiliyor, aynı hızla da unutulabiliyor. 

 

Teknolojide daha çok yabancı dil olduğu için bunu mecburen kullanıyoruz ama yabancı dildeki kelimelere Türk Dil Kurumu tarafından Türkçe isimler verilmektedir.  Dünyada ortak dil İngilizce olduğu için ne yazık ki çoğunlukla İngilzice konuşulmak zorunda kalıyor. Tüm bunlara rağmen ana dilimizden uzaklaşmamalıyız ve kendi dilimizi doğru ve etkin kullanmalıyız.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme