Dürüst Davranmak ve Çevresine Yalan Söylemeden Yaşamak İnsanlara Ne Katar?

 

Dürüst Davranmak ve Çevresine Yalan Söylemeden Yaşamak İnsanlara Ne Katar?


Dürüst insanlar özü ve sözü bir olan, şahsiyet sahibi insanlardır. Onlar dürüstlüğü bana toplum dürüst desin diye yapmayanlardır. Kendini yetiştirmiş, kendini geliştirmiş ve kendine olan saygısı, vicdanına olan borcu ve güzel bir ahlaka sahip oluşlarından dolayı dürüst olmaya devam ederler. Dürüst olmayan insanlar dürüst insanlardan hoşlanmazlar ve onlardan uzaklaşırlar. Oysa dürüstlük en büyük erdemdir, en büyük hazinedir. Dürüst davranmak, çevresine yalan söylemeden yaşamak insana er şeyden önce gerçek anlamda insan olduğunu hatırlatır. Yaşlan söylemeyen insanlar her zaman el üstünde tutulur ve çok sevilir. Bu kişiler ortamda olmasa bile adları geçtiği zaman insanların yüzünde bir tebessüm, bir mutluluk görebilirsiniz. Çünkü böyle insanlar çevresine huzur veren, aydınlık getiren kimselerdir. 


Dürüst insanlar yalan söylemedikleri için zor bir duruma düştüklerinde çevresindekiler ona yardım etmek için yarış halinde olurlar. Böyle insanların işi yolunda gider. Bu tip insanların kimsenin ahını almadığı için, kimseye kötülük etmediği için kendi vicdanlarında rahat olurlar ve hiç bir huzursuzluk hissetmezler. Çevresindeki insanların bir işi düştüğü zaman ilk olarak danışacakları kişi güvenilir olan dürüst kişiler olur. Çünkü onların sözü altın değerindedir. Çünkü onlar hiçbir zaman yalan söylemiş, kimseye kötülük etmemiştir. İnsanlar da onun yanına gelip ondan akıl alırlar ve  sorunlarına onunla çözü yolu bulmaktan zevk alırlar. Böyle insanlara yine kendisi gibi dürüst olan insanlar iş bulur ve dürüst insanla çalışmak isterler. Dürüst insanların kazancı da helal olduğu için insanlar onun evine gitmek, onun evinde vakit geçirmek ister. Onun konuşmalarına, onun duruşuna hayran kalırlar ve onunla arkadaş, dost, can yoldaşı olurlar. Çünkü dürüst insanlar yiğit insanlardır.


 Dürüst olmak kişiyi sadece ahlak yönünden üstün kılmaz vücut sağlığı açısından da dürüst olmak çok önemlidir. Çünkü  Amerikalı bilim adamlarının yaptığı araştırmaya göre, yalan söylemek sadece manevi anlamda değil, fiziksel anlamda da insana zarar veriyor. Bilim adamları, yalan söylemenin strese neden olduğunu, bunun da sadece insan psikolojisine değil, vücuduna da zarar verdiğini belirtti. Yani dürüstlük her yönden üstün gelir. Boşuna söylemişler dürüstlük pahalı bir mülktür herkeste bulunmaz diye. 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme