Dürüst Olan Bir Arkadaşınıza Veya Olmayan Arkadaşınıza Yaklaşımınız Nasıl Olur, Neden Konulu Konuşma

 

Dürüst Olan Bir Arkadaşınıza Veya Olmayan Arkadaşınıza Yaklaşımınız Nasıl Olur, Neden Konulu Konuşma


Dürüstlük insan ilişkilerinde olduğu gibi arkadaşlık ilişkilerinde de aranan çok önemli bir erdemdir. Çünkü böyle insanlar yalan söylemeyen, özü sözü bir, güvenilir kimselerdir. Arkadaşlarımızın da dürüst olmasını ve bize candan bağlanmasını isteriz ki arkadaşlık ilişkileri uzun ömürlü olabilsin.

Sevgili öğretmenim, değerli arkadaşlar,

 

Dürüst olan bir arkadaşıma karşı tavrım net olurdu. Yani o bana nasıl bir örnek kişilik özelliği gösteriyorsa ben de ona öyle davranırdım, onu sever ve sayardım. Onunla yaptığım hiçbir işten pişmanlık duymaz ve ona hayran kalırdım. Onunla vakit geçirmek, onunla ders çalışmak, oyun oynama isterdim.  Yiyecek bir şeyim olduğu zaman bile hemen dürüst olan arkadaşımla paylaşmak isterdim. Onun sözüne itimat ederdim ve onun yolundan giderdim. Çünkü o örnek davranışlar sergileyen biri olduğu için ona saygı duyardım.

 

Sevgili öğretmenim, değerli dinleyiciler

 

Dürüst olmayan bir arkadaşıma karşı tavrım ise mesafeli olurdu. Onun hiçbir sözüne bir daha güvenmezdim. Onunla yakınlık kurmaz, onunla birlikte olmak istemezdim. Dürüst olmayan insanlardan her türlü kötülüğü ve sinsiliği beklerim. Yüzüme gülüp içinden bana karşı düşmanlıklar besleyen, güvenilir olmayan böyle kimselerden önce yavaş yavaş sonra ise hızlıca net bir şekilde uzaklaşır ve bir daha eski samimi günlere asla dönmezdim. Dürüstlük ile ilgili şu söz çok önemlidir: “Dürüstlüğü kanıtlamanın en önemli yollarından biri, o sırada yanınızda olmayan kişilere sadakat göstermektir. (Stephen R. Covey).

 

 Gerçekten de dürüst olan kimseler bizim arkadaşımız ise biz yokken bizi de savunan, bizim hakkımızda kötü söylemelerine fırsat vermeyendir. Dürüstlük erdemdir, değerdir ve altın gibi kıymetlidir. Bunun için her zaman arkadaşlarımıza karşı dürüst olmalıyız, onları sevmeli ve saymalıyız. Kimsenin bize olan güvenini yıkarak onları hayal kırıklığına uğratmamalıyız. Yoksa çevremizde kimsemiz kalmaz ve yalnızlığa mahkum oluruz.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme