Empati Duygusu Gelişmiş İnsanların Özellikleri Nelerdir?

 

Empati Duygusu Gelişmiş İnsanların Özellikleri Nelerdir?


“Kendi iyiliğimizi ve çıkarımızı istediğimiz gibi başkalarının da  iyiliğini ister, çıkarlarını gözetirsek ortada fenalık kalmaz der alemlere rahmet olarak gönderilmiş olan Hz Muhammed Mustafa. Aslında bu anlamlı sözü ile empatinin tanımını ne de güzel yapmıştır Efendimiz.

Empati duygusu gelişmiş insanların yüreğinde insan sevgisi vardır, hayvan sevgisi sevgisi vardır, doğa sevgisi vardır. İçinde merhamet olan, kendini başka insanların yerine koyarak olaylara o insanların bakış açısı ile bakan kimseler empati becerisi gelişmiş kimselerdir.

Empati duygusu gelişmiş bireylerin özellikleri şunlardır:

* Sadece kendini değil diğer insanları da düşünen, kibar  insanlardır. Kendilerini başkalarının yerine koymasını bilip ona göre davranırlar ve insan olmanın en güzel örneğini empati kurarak gösterirler.

* Empati kurma becerisine sahip insanlar iyi bir dinleyicidirler. Yani konuşmak için dinleyenlerden değildirler. Dinlemek için dinleyenlerdendirler.

* İlişkileri iyi yönetirler. Kendi duygularına da başka insanların duygularına da oldukça fazla yer verirler. Bu yönden dolayı her zaman sevilen ve sayılan kimse olurlar.


* Hayvanlar ile aralarında özel bir bağ vardır. Nerede yardıma muhtaç bir hayvan görseler hemen o hayvana yardım ederler ve  iç içe çok üzülürler. Onların gereksinimlerini gidermek için ellerinden gelen fedakarlığı hiç üşenmeden gösterirler.

*Olumsuz konuşmaların insanlar üzerindeki etkisini bilirler ve tam da bu yüzden olumluya odaklanıp, karşılarında kendisinden moral bekleyen insanları motive ederler. Böylece hem kendilerini hemd e başka insanları mutlu ederler.

* Kin tutmazlar, vara yoğa alınganlık göstermezler. Hoşgörülüdürler.

* Onlara göre her insan değerlidir ama insan ilişkilerinde her şeye rağmen bir sınırın olmalıdır. Yeri geldiği zaman sınır koyabilmek onların en belirgin özelliklerinden biridir. Ne kendi alanının  ihmal edilmesini severler, ne de  başkalarının alanını işgal ederler. Yani özel yaşama saygı duyarlar.

* Hata yapmaktan çekinmezler. Yapılan hataların onlara yeni fırsatlar sunacağını bilirler ve bu yüzden daha tecrübeli olarak daha başarılı işlere doğru yol alırlar.


* Duygularını çok iyi bir şekilde kontrol altına alabilirler. Bu yüzden kaos ortamı yaratmazlar. Çünkü duygusal zekaları yüksek olan kimselerdir empati kurma becerisine sahip olan insanlar.

* Pozitif ruhlu insanlardır. Genelde barıştan, sevgiden, dostluktan, vefadan yanadırlar.

* Her ortama kolayca uyum sağlayan kimselerdir.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme