Akbabaya Taş Atan Onmaz Atasözü İle İlgili Konuşma

 

Akbabaya Taş Atan Onmaz Atasözü İle İlgili Konuşma

 

Yaşlı kimselere kötü davranan, yaptıklarının cezasını muhakkak görür. Yaşlı insanlar hayatın son demlerini yaşamakta olan, deneyimleri ile biz gençlere yol gösteren bilge kişilerdir.

 

Sevgili Öğretmenim, değerli sınıf arkadaşlarım,

Yaşlılara kötü davranan bir kimseyi insan olarak görmüyorum. Güzel ahlaklı olan, yüreğinde sevgi ve merhamet duygusu taşıyan kişi kendinden daha güçsüz olan, hele hele bir de kendinden yaşça büyük olan  yaşlı büyüklerimize saygısızlık etmemelidir. Kötü niyetli kimseler yaşlı insanlarımıza  eziyet ediyorsa tüm bu olanları gören bir Allah olduğunu unutmamak gerekir. Çünkü Yüce Allah zalimlik yapanlara karşı sessiz kalmaz ve yaşlı kimselerin ahı kötü kimselerden çok feci bir şekilde çıkabilir. Onun için yaşlı insanlara değil eziyet etmek ses tonumuzu azıcık yükseltmek bile terbiyesizliktir. Çünkü Yüce Allah güzel ahlaklı olanları, büyüklerine saygılı olanları sever ve onların işi rast getirir. Alma mazlumun ahını, çıka aheste aheste  der bir atasözümüz.

 

Masum olan, savunmasız olan yaşlılarımıza eziyet eden muhakkak belasını bulur ve aklı başına geldiğinde de iş işten geçmiş olur. Para için yaşlı annesini, babasını döven ve onların kolunu bacağını kıran, vücudunun çeşitli yerlerinde morluklar oluşmasına neden olan, hırsızlık için girdiği yaşlı insanlara eziyet ede kimseler hem bu dünyada hem de öte dünyada  mutlu olamaz ve kendileri de mutlaka ve mutlaka belasını bulur. Unutmayın ki "Ne yaparsın kendine, edersin kendi kendi kendine." sözünü unutmamak gerekir.


İşte bunun için yaşlı kimselere karşı sevgi beslemeliyiz. Onların gücü yetmediği işlerde onlara yardımcı olmalıyız ve gençliğin gücünü de kullanarak onların rahat etmesini, mutlu olmasını sağlamalıyız. Sevmeliyiz onları, kırmamalıyız kalplerini. Yaşlılar; yaşı ilerledikçe çocuk gibi olmaktadırlar. Anlamalıyız, dinlemeliyiz ve sevgiyle sarılmalıyız  o bilge ve aydın kimselere. Ancak böyle daha iyi bir genç, örnek bir insan ve ahlaklı insan olabiliriz. Anlatacaklarım bu kadardı. Dinlediğiniz için teşekkür ediyorum.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme