Akıllı Oğlan Neyler Ata Malını, Akılsız Olan Neyler Ata Malını Atasözü İle İlgili Konuşma

 

Akıllı Oğlan Neyler Ata Malını, Akılsız Olan Neyler Ata Malını Atasözü İle İlgili Konuşma


Çocuk akıllı ise babasından mal kasın diye beklemez, malı kendisi kazanır. Çocuk akılsızsa babası ne kadar çok mal bırakırsa bıraksın, değerini bilmez ve onu kısa zamanda tüketir.

Sevgili öğretmenim, değerli arkadaşlarım,

Kişi ana baba malına güvenmemelidir. Kişinin kendi emeği ile kazandığı kazanç en lezzetli olandır. Onun için baba malını beklememeliyiz. Çalışkan, üretken, kendini geliştirmek isteyenler kimsenin malına güvenmezler. Ailesinden miras kalacak diye kös kös oturmazlar. Çalışmaya, üretmeye, alın teri dökmeye devam ederler ve kendi ayakları üzerinde durabilirler. Böylece kimseye muhtaç kalmazlar ve kendilerine olan güvenleri de tamdır böyle insanların. Üstelik bir de mira kalırsa daha çok paraları olur ve o kalan paranın kıymetini de bilir çalışkan kimseler.

 

Sevgili öğretmenim,

Aklını iyi kullanmayan, tembel ve uyuşuk kimseler ise baba malı gelecek diye bekler ve çalışmamaya devam eder. Çünkü böyle kimseler tembelliğe alışmış, hazır yemeyi seven, üretken olmayan kimselerdir. Baba malı kalınca da onu kısa zamanda harcarlar ve kendi kendine yetemeyen, başkasına muhtaç olan kimselerden olurlar. Onun için aklımızı iyi kullanmalı, hazır beklememeliyiz. Kendimiz çalışmalıyız. Unutmayalım ki en verimli yağmur alın teridir diye boşa dememiştir Cenap Şahabettin. Dinlediğiniz için çok teşekkürler.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme