Denize Düşen Yılana Sarılır Atasözü İle İlgili Konuşma

 

Denize Düşen Yılana Sarılır Atasözü İle İlgili Konuşma


Kötü bir durumla karşı karşıya kalan kişi kendini bu durumdan kurtarmak için iyi veya kötü, dost veya düşman ayırt etmeksizin herkesten yardım isteyebilir. Bu çıkmazdan kurtulmak için de Denize düşen yılana sarılır denilmiştir.

 

Sevgili öğretmenim, değerli dinleyiciler,

Kötü ve zor bir durumla karşı karşıya kaldığımız zaman gururu bir kenara bırakıp en yakın düşmanınızdan ya da diğer yakınlarımızdan yardım isteyebilir, onlara muhtaç olabiliriz. Bu durumda küslüğü, aradaki kırgınlıkları hemen bir kenara atıp bir an önce o kötü olayın içinden çıkmak, kurtulmak isteriz. Bunun için de yardımın kimden gelmesi önemli değildir. Yeter ki yardım gelsin, yeter ki iyi olalım, zorluktan kurtulalım mantığı vardır bu atasözünde. Buna örnek şunu verebilirim: Yaşar Kemal’in İnce Memed adlı romanında köy ağalarından sıkça bahsedilir. Köylüye zulmeden, köylüye her türlü kötülüğü eden ağalar tam bir kibir abidesidir. Kendi köylüsünü aşağılayan, ezen, hak ettiği emeği vermeyen kişilerdir bu ağalar.

 

 İnsanlardan ağadan korktukları için ona boyun eğerler. Aslında iç içte ağadan nefret ederler ama mecbur kaldığı zaman da ne yazık ki ağaya yalvarmak zorunda kalırlar. Çünkü ağa zengindir, imkanları vardır. Mesela köyde bir  kişi zor durumda kaldığı zaman ağaya yalvarır ve ondan yardım ister. Çünkü o kişi bir an önce içine düştüğü kötü durumdan kurtulmak ister ve düşman da olsa, nefret ettiği ağadan yardım ister. İşte bunun için de Denize düşen yılana sarılır diyebiliriz. Benim bu atasözünden anladıklarım ve anlatacaklarım bunlardır. Dinlediğiniz için çok teşekkür ediyorum.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme