Misafir Kısmetiyle Gelir Sözünden Ne Anlıyorsunuz Düşüncelerinizi Arkadaşlarınızla Paylaşınız

 

"Misafir Kısmetiyle Gelir." Sözünden Ne Anlıyorsunuz? Düşüncelerinizi Arkadaşlarınızla Paylaşınız.


Türk kültüründe misafir, adeta kutsal bir varlık olarak kabul edilir.  Ev sahibi için misafir, evin bereketini, neşesini ve sıcaklığını getirir. Türk kültüründe, misafirin varlığı bir evin bereketini artırır, bu nedenle “misafirin evi bereket kapısıdır” şeklinde bir inanış hâkimdir. Misafirlik, sadece kısa bir ziyaret ya da sohbet anı değil, aynı zamanda ev sahibiyle misafir arasında köklü bir bağın oluştuğu, karşılıklı sevgi ve saygının tezahür ettiği kutsal bir anı temsil eder. 


Bir misafirin ziyareti sırasında evde olan bolluk ya da kıtlık, misafirin kendi kısmetiyle geldiği düşünülür. Bu, misafirin getirdiği bereket ya da evdeki durumu değiştirmesi anlamına gelir. Misafirperverlik Türk kültüründe önemli bir yere sahiptir. Çünkü eve gelecek olan misafirin bereket getireceğine olan inanış olduğu için Misafir kısmetiyle gelir sözü söylenmiştir. Çünkü eve gelen misafir yeme içme için değil ev sahiplerini görmek, sohbet etmek, güzel anılar biriktirmek için gelmiştir. Amaç birlik ve beraberlik içinde olmak, acı kahveyi yudumlarken eskilden yad etmektir.


 Misafir geldiği zaman ev sahibi en güzel yemekleri, en güzel meşrubatları hazırlar ve misafire en güzel bir şekilde sunmaya çalışır. Her şeyden bolca hazırlandığı için bir sürü yemek ve içecek artar. Bunun için misafir bereketlidir denilir. Çünkü misafir oraya karnını tıka basa doyurmaya gelmemiştir. Eğlenmeye, muhabbet etmeye, içten bir sohbete gelmiştir.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme