Aile Büyüklerinizin Düğünleri Ve Yörenizdeki Düğün Gelenekleri Hakkında Edindiğiniz Bilgileri Arkadaşlarınızla Paylaşınız.

 

Aile Büyüklerinizin Düğünleri Ve Yörenizdeki Düğün Gelenekleri Hakkında Edindiğiniz Bilgileri Arkadaşlarınızla Paylaşınız.

 

Aile büyüklerimin anlattığına göre eskiden düğünlerde gelin at üzerinde getirilirmiş. Erkek evine düğünden birkaç gün önce bayrak dikilirmiş. Cuma namazı çıkışı bayrak dikildikten havaya birkaç el silah sıkılır, daha sonra düğün evine gelen yakınlara, komşulara akide şekerleri ve fıstık dağıtılırmış.  Cuma ve cumartesi akşamı erkek evinde  davul, zurna eşliğinde oyunlar başlarmış. Gelin evinde de kına gecesi olurmuş. Geç saate doğru damat ve yakınları gelinin eline kına yakar sonra giderlermiş. Kaynanası gelinin kınalı eline çeyrek altın koyarmış ve daha birçok şey olurmuş. Gelin eve girilirken testi kırdırılırmış vb.

 

Yaşadığım bölge İç Anadolu Bölgesi’dir. Yaşadığım şehir ise Sivas’tır. Yöremin düğün gelenekleri şunlardır:

Gelin evi erkek evine, erkek evi de gelin evine bohça hazırlar. Erkek evi  gelin evine kurbanlık koç ya da koyun getirir. Bu adet her ne kadar eskilerde kalmışsa da devam eden yerler az da olsa vardır. Geline damat evi tarafından çarşıya çıkarılır ve geline takılar, çeşitli ev eşyaları ve kıyafetler alınır. Türk düğün gelenekleri, ülkemizin  kültürel  açıdan en önem verdiği geleneklerden birisidir. Düğünde halaylar çekilir, Ankara havaları oynanır. Kına gecesinde geline kayınvalidesi tarafından altın verilir. Eline kına yakılan gelinin avuna altın konulur. Gelin ve damat düğünde ilk şarkıları ile dans eder ve daha sonra diğer konuklar da dansa eşlik eder. Düğünde çeşitli ikramlıklar verilir. Düğün sona erdiğinde damat ve gelin evine araba konvoyu eşliğinde bırakılır ve gelinin üzerinden bir tabak dolu para, kuru yemiş, şeker dökülür ve böylece gelinin eve bereket getireceğine dair inanış hakim olur.

 

Türkiye’nin neredeyse her bölgesinde düğün gelenekleri değişiklik gösterse de genelde düğünlerde  türküler ve çiftin yörelerinin dansları yapılır. Bunun yanı sıra şarkı eşliğinde düğündeki çiftler dans eder. Düğün sahipleri düğün salonuna gelen misafirlere kuruyemiş, meyveler, ve içecekler ikram eder.  Düğün salonunda nikah kıyıldıktan sonra düğün pastası kesilir, takı töreni yapılır ve çeşitli eğlenceler yapıldıktan sonra da düğün sonlandırılır. Müslüman vatandaşlar düğünden sonra imam nikahı kıyarlar. İmam nikahı sırasında dinimize göre geline mehir hakkı verilir. İster altın, ister arsa  ya da başka değerli bir şey geline verilir. Bazı yörelerde tamamıyla dini kurallara uyularak düğünler yapılır. Bu düğünlerde, düğünün yapıldığı yer ikiye ayrılır ve bir alanda sadece kadınlar bulunurken diğer bölümde sadece erkekler bulunur. Dini düğünlerde Kuran’ı Kerim okunur ve oyunlara yer verilmez, bazı yerlerde de hem Kuran okunur, dualar edilir fakat daha sonra oyun havalarına geçilir ve düğün sona erdirilir. Türk düğünleri şehirlerde genellikle düğün salonlarında yapılırken köylerde genellikle açık alanda yapılmaktadır. Açık alanda gençler davul ve zurna eşliğinde eğlenir, halaylar çekilir ve düğün evine gelen misafirlere ev yemekleri ve tatlılar ve içecekler ikram edilir.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme