Kadına Yönelik Şiddeti Azaltmak İçin Neler Yapılabilir?

 

Kadına Yönelik Şiddeti Azaltmak İçin Neler Yapılabilir?


“Sevgi insanlığın, şiddet hayvanlığın kanunudur.” der. Mahatma Gandhi. Şiddetin kelime anlamı ise; Şiddet, bireyin fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik yönden zarar görmesiyle ya da acı çekmesiyle sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel hareketleri, buna yönelik tehdit ve baskıyı ya da özgürlüğün keyfi engellenmesini de içeren, fiziksel, cinsel, psikolojik, sözlü veya ekonomik her türlü tutum ve davranıştır. Şiddet, özel veya kamusal alanda (evde, aile bireyleri arasında, sokakta, iş yerinde) meydana gelebilir. Şiddet ancak şiddeti doğurur ve insana yakışmayan, insana aciz gösteren  bir durumdur şiddet. Özellikle de kadınlara yönelik şiddet karşısındaki kişi ya da kişilerin korkaklığının, kendine olan güvensizliğin, sevgisizliğin kanıtıdır.


 Kadınlar bir toplumun en değerli hazinesi olmasına rağmen toplumda en büyük şiddeti ne yazık ki onlar görmektedir. Özellikle erkekler tarafından kadınlara yönelik saldırgan davranışlar kadınların kendini daha kötü hissetmesine neden olmaktadır. Ülkemizde kadınlara yönelik şiddet sayısı günden güne artmakta ve cezalar hafif olduğu için  bunun yapanlar  cahil  ve şiddet meyillisi ruh hastaları da ne yazık ki uslanmamaktadır. Bundan dolayı devlet kadına yönelik şiddette ağır yaptırımlar uygulamalıdır. Ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk kadına, kadınlara önem vermiştir. Bunun için de “Ey kahraman Türk kadını! Sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın.” demiştir.


 Kadına yönelik şiddeti azaltmak için şunlar yapılmalıdır:

Kadına karşı şiddet konusunda toplumda bilinç geliştirilmelidir. Bu bilinç her şeyden önce kadının birey olduğunun kabulünü sağlayarak, toplumdaki zihniyeti değiştirici şekilde olması gerekir. Devlet çok yönlü olarak büyük problemi ele almalı, bu konuda gerekli çözümler üretebilmelidir. Toplumdaki bireylerin kadına karşı bakış açısında olumlu değişimler sağlayacak yenilikler yapılmalıdır. Kadınlarımızın eğitim ve iş hayatında desteklenmesine ve meslek sahibi olmalarına yönelik düzenlemeler yapılmalıdır ve onlara her türlü destek sağlanmalıdır. Şiddete uğramış mağdur kadınlar için güvenli, kolayca ulaşılabilir, her zaman sığınabilecekleri kurumlar, gerekli önlemler alınarak oluşturulmalıdır. Şiddet mağduru kadın bu sayede kendini güvende hissedeceği bir ortama kavuşacaktır.


 Kısacası kadına karşı karşı şiddet eylemlerinin önüne geçebilmek için toplumsal düzeyde hareket edilmesi , toplumsal farkındalık  oluşturulması gerekmektedir. Devlet bu konuda gerekli önlemleri almalıdır ve  öncelikle şiddeti önleme ve şiddet mağdurunu koruma, sonrasında şiddeti ortadan kaldırmaya yönelik mevzuatta gerekli düzenlemeleri yaparak ve uygulamadaki eksiklikleri tamamlayarak şiddet uygulayana karşı caydırıcı önlemler almalıdır. Böyle olursa kadına verilen değer artmış olur, kimse kadına dokunamaz. Kadını önce  kişi ya da kişiler değil öncelikle devlet korumalıdır. Yani kadınlar acınası varlıklar değil korunması, sevilip sayılması gereken varlıklar, bir toplumun en değerli hayat ağaçlarıdır. Kadına yapılan şiddet asla kabul edilmemeli,  Kadına şiddet gösteren cani insanlara, korkak ve kaypak kimselere öyle ağır cezalar verilmelidir ki bir daha kimse kadının kılına bile dokunamasın.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme