Anna Karenina Kitabında Geçen Alıntılar

 

Anna Karenina Kitabında Geçen Alıntılar


Romanda dürüst bir evliliğin mutluluğu ile yasak bir ilişkinin düş kırıklıkları karşılaştırılır; sadakat, tutku, kıskançlık gibi temalar işlenir; bir yandan da o dönemde Rusya'da kadınların durumu, eğitim reformu gibi konular dile getirilir. Güzeller Güzeli Anna, kardeşi, Kiti ve Levin2in aşk hayatı anlatılır.

Anna Karenina kitabında geçen alıntılar şunlardır:


''Halk bilmemezlik edemez, alın yazısı bilinci halkta her zaman vardır.''

“Bazen en büyük sessizlik, en güçlü çığlıktır.”

''Eğer iyiliğin bir nedeni varsa, o artık iyilik değildir; eğer iyiliğin bir sonucu, yani ödülü varsa yine iyilik değildir. Demek ki iyilik, neden ve sonuç zincirinin dışındadır.''

“Mutluluk, dışarıdan gelmez; insanın içinde doğar.”


“Hangi konuda olursa olsun kendisinden daha şanslı olan rakibiyle karşılaştığında rakibinin bütün iyi özelliklerinden hemen yüz çevirip; sadece kötü tarafını görmeye hazır insanlar vardır; fakat tam tersine bu talihli rakipte, kendilerine karşı zafer kazanmasını sağlayan nitelikleri arayıp bulmak isteyen ve bu rakipteki tek iyiliği yüreği sızlayarak arayan insanlar da vardır.”

“Hayatta en zor şey, kalbinin sesini susturmaktır.”

“İnsan, her şeyden önce kesinlikle kendi ruhunu düşünmelidir.”

“Mahvolmak istemeyen insan kurtarılabilir; ama eğer ahlakı ,ölümü kurtuluş olarak görecek kadar bozulmuşsa ne yapılabilir? ”

“Bütün mutlu aileler birbirine benzer. Her mutsuz ailenin mutsuzluğu kendine göredir.”

"İşin en güzel yanı da, ne benim ne de onun tarafından bir tek söz bile edilmediği halde bakışların ve tavırların görünmez konuşmasında birbirimizi o kadar iyi anlamamız, onun beni sevdiğini bu akşam her zamankinden daha açık bir şekilde ifade etmiş olması."


“Kurumlarında önemli ve anlamlı şeyleri hissedebilen ve ancak bunlara değer veren halkların geleceği vardır, ancak bu halklar tarihe adlarını yazdırırlar.”

“Tek tesellim , her zaman sevdiğim bu duadaki gibi, Beni yaptıklarıma göre değil, merhametine göre bağışla demek.”

“İyi iştah vicdanın rahatlığına işarettir!”

“Hiçbir zaman hiçbir konuda aşırıya kaçmamak gerekir.”

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme