İzleyiciler

Aradığın Konuyu Yaz!

Sitemizi beğeniyorsanız youtube kanalımıza da abone olun :)

Beğenilen Yazılar

son yazılar

Son Yazılar

Aradığınızı Bulun!

Gerçek Anlam-Mecaz Anlam-Yan Anlam İle İlgili Test

    2


Cümlenin Temel Ögeleri-1    Şuayip HATİP

 
1- "Kokmak" sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlamında kullanılmıştır?

A) Pazardan aldığı balıklar iki günde kokmuş.
B) Üzerinden harika bir parfüm  kokuyor.
C) Sokakta birbirinden güzel yemek kokuları vardı.
D) Gelişmelerin ardından ortalık savaş kokuyor.

2-"Durgun" sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde gerçek anlamında kullanılmıştır?

A) Kasırganın ardından hava çok durgundu.
B) Sınıfındakilere kıyasla durgun bir çocuktu.
C) Alaca karanlıkta durgun yüzünü gördüm.
D) Son bir yıldır işlerimiz çok durgunlaştı.

3-Hangi cümlede mecaz anlamıyla kullanılan bir sözcük vardır?

A)Aylardır kendisinden haber yok.
B)Evin bahçesine çitler yaptırıldı.
C)O gölü nasıl kaçırdığıma yanıyorum.
D)Bundan sonra sözylenecek söz kalmadı.

4-“Kalabalık yolun ağzına gelince durakladı.” Cümlesinde hangi sözcük yan anlamlıdır?

A)Kalabalık   B)Yol    C)Ağız    D)Duraklamak

5- “Düşmek” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde  gerçek anlamda kullanılmıştır?

A) İyice yaşlanarak elden ayaktan düştü.
B) Bu şehre bir kez daha yolum düştü.
C) Dengesini kaybedince ağaçtan düştü.
D) Bu dünyada düşenin dostu olmuyor.

6-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük temel anlamda kullanılmamıştır?

A) Sonbaharın serin günleri yaklaşıyor.
B)Yetkili ağızlardan bu konuda açıklama bekleniyor.
C)Müziğin ezgisine kendimizi kaptırıverdik.
D) Kumun üzerinde kale yapıp yıkıyordu.

7-" Isınmak " kelimesi aşağıdaki cümlelerin hangisinde  mecaz anlamıyla kullanılmıştır?

A) Tarhana çorbasını içince ısındı.
B) Maç başlamadan önce ısınma hareketleri yaptılar.
C) Yaz mevsimi gelince her yer ısındı.
D) Yeni okuluna kısa sürede ısındı.

8-Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi mecaz anlamdadır?

A) Vefasız insanlara çok acıyorum.
B) Hemşire damar yolunu bulmak için çok uğraştı.
C) Sandığın içindekiler çok ağır gibiydi.
D) İnsanları karalamaktan zevk alıyordu.

9-Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisi gerçek anlamında kullanılmıştır?

A)Ayakkabılarının burnu iyiden iyiye aşınmıştı.
B)Kalabalığın ortasında iki el silah sesi duyuldu.
C)Ağır gövdesini zorlukla hareket ettirebiliyordu.
D)Yorganın yüzünü değiştirmenin zamanı geldi.

10-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili kelime gerçek anlamında kullanılmıştır?

A)Adamın sözlerine ince bir karşılık verdi.
B)Tatlı bir bahar sabahı kahvaltı yaptık.
C)Ağaçların tomurcukları bu sene erken patladı.
D)Bahçeye bodur ağaçlar dikmeye karar verdi.

  
11-
I. Pişkin tavırlarına bir mana verilemiyordu.
II. Çoğunluğun kararlarına saygı duymak gerekir.
III. Hevesinin kırılmasına sebep oluyorsunuz.
IV. Çevre temizliği bir ülkenin medeniyet aynasıdır.

Yukarıdaki cümlelerin hangilerinde altı çizili sözcükler mecaz anlamıyla kullanılmıştır?

A) I. ve II.  B) I. ve III.  C) II. ve IV.  D) III. ve IV.

12- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, altı çizili kelime mecaz anlamıyla kullanılmıştır?

A)Gelin baba evinden çıkıp ata bindi.
B)Çocuğu uyutmak için çok çabalıyordu.
C)Zaman zaman boş sözler konuştuğu olur.
D)Arkadaşlarını bir an önce görmek istiyordu.

13-Aşağıdaki cümlelerden hangisinde “kırmak” sözcüğü mecaz anlamıyla kullanılmıştır?

A)Duvara özensiz asılan ayna birden bire kırıldı.
B)Bahçeye yığılan ağaçları yavaş yavaş kırdı.
C)Son zamanlarda etrafındakileri kırmaya başladı.
D)Dengesiz hareketler yaparken kolunu kırdı.

14- Aşağıdaki tümcelerin hangisinde “bağlamak” kelimesi mecaz anlamda kullanılmıştır?

A) Onun gönül alıcı sözlerine bağlandım.
B) Geminin halatlarını iskeleye bağladılar.
C) Sargı yaranın üzerine sıkıca bağlandı.
D) Ayakkabılarını farklı bir şekilde bağladı.

15-Aşağıdaki tümcelerin hangisinde  “çürümek” sözcüğü, mecaz anlamda kullanılmıştır?

A)Yıllarca hapishane köşelerinde çürüdü.          
B)Sıcakta bırakılan meyveler kısa sürede çürüdü.
C)Çürüyen sebzeleri çöpe dökmeye götürdü.                              
D)Çürük meyveler yavaş yavaş kokmaya başladı.

16-“Morarmak” sözcüğü, aşağıdakilerden hangisinde farklı anlamda kullanılmıştır?

A)Soğuktan elleri gitgide morardı.   
B)Arkadaşının esprisinden sonra morardı.
C)Yediği dayakla vücudu morardı.  
D)Ayakkabı sıkınca tırnakları morardı.

17-“Işık” sözcüğü, aşağıdaki cümlelerin hangisinde gerçek anlamıyla kullanılmıştır?

A)Odanın ışığı yeterli görünmüyordu.
B)Bu sanatçı gençlere bir ışık olmuştu.
C)Gözlerindeki ışık herkesi etkilerdi.
D)Mutluluğu gözlerindeki ışıktan belliydi.

18- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili kelime mecaz anlamlıdır ?

A)Araba bir anda durakladı ama tekrar ilerledi.  
 B)Bu gençlerin aydınlık bir geleceği olacak.   
C)Kimsenin sırrını başkalarına anlatmazdı.   
D)Buralarda geceleri çok ürkütücü olur.

19- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlamlı kelime kullanılmıştır?

A) Barış dünya için vazgeçilmezdir.
B)Ağacın dalları tek tek budandı.
C)Yine bayat espriler yapmaya başlamıştı.
D) Denizlerimiz gittikçe kirlenmeye başladı.

20- “Kuru” kelimesi aşağıdaki tümcelerin hangisinde mecaz anlamıyla kullanılmıştır?

A)Camları kuru bir bezle sildi.       
B)Bu şehrin kuru tepeleri ilginçtir.
C)Çoğumuzun kuru bir yaşamı vardır.
D)Ağaçların kuru dallarını kestiler.



Cevap Anahtarı
1
D
2
A
3
C
4
C
5
C
6
B
7
D
8
D
9
C
10
D
11
B
12
C
13
C
14
A
15
A
16
B
17
A
18
B
19
C
20
C


2 yorum:
Write yorum

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...

© 2014 Ders Türkçe. Designed by Kompozisyon Örnekleri
Powered by Blogger.