İzleyiciler

Aradığın Konuyu Yaz!

Sitemizi beğeniyorsanız youtube kanalımıza da abone olun :)

Beğenilen Yazılar

son yazılar

Son Yazılar

Aradığınızı Bulun!

Sebep-Sonuç ve Amaç-Sonuç İle İlgili Test

    2

I. Sorunları belirleyemezsek onları çözemeyiz.
II. Günlerce çalışmak kazanmak için yeterli değil.
III. Başkalarına duyduğumuz kızgınlıktan kendimize bakamıyoruz.
IV. Kendimizi tanımadığımız için doğru düşünemiyoruz.

1.     Yukarıdaki cümlelerin hangilerinde sebep-sonuç ilişkisi vardır ?

A) I-II
B) II-III
C) III-IV
D) I-III

2.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sebep-sonuç ilişkisi vardır ?

A) Bu yıl spora karşı bir ilgisizlik var.
B) Bana karşı eskisi gibi davranmadığını hissediyorum.
C) Sıcak yemekleri daha çok tercih ediyorum.  
D) Ekmek doyurucu olduğundan çok tercih ediliyor .  

3. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde amaç-sonuç ilişkisi vardır ?

A) Yazın bizim köyü ziyaret etmek istiyor.  
B) Köpeğini çok sevdiği için her zaman yanında gezdiriyor.
C) Seçmelere katılmak için yola çıkacaklar.
D) Herkesten saygı gördüğü için çok mutlu.    

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde neden-sonuç ilişkisi vardır?

A) Kareli gömlek giymiş bir adamla karşılaşıyorum.

B) Sizin okulunuzda bambaşka bir  dünyaydı.

C) Kapıda göz alıcı  oyma bir biblo vardı.

D) Heyecandan, korkudan ne söyleyeceğimi bilmiyordum.

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde amaç-sonuç ilişkisi vardır?

A) Herkesi mutlu edebilmek için yıllarca çalıştı.

B) İşlerini son ana bıraktığın için bu kadar sıkıntıya düşüyorsun.

C) Dinlemeden kızdığın için herkesi küstürüyorsun.

D) Gönlünün olması için sustum.


6.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde neden-sonuç ilişkisi vardır?

A) Seslerden duyamadım.

B) Başarılı olmak için çalışıyor.

C) Susarsan daha iyi anlarsın.

D) Karşısında görünce duygulandım.

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde amaç-sonuç ilişkisi vardır?

A) Çok geç olduğu için işi bıraktık.

B) Çok korktuğu için bırakmak istemiyordu.

C) Kaymamak için arkadaşından destek alıyordu.

D) Kızdığı için sakin düşünemiyordu.
  
8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "amaç" anlamı söz konusudur?
A) Benim için muhtemelen son kez gülümsüyor sevdiğim , buna hazır değilim.

B) Maç esnasında yöneticilerin statta bulunmaması futbolcu için bir şanssızlıktı.

C) Tekrar aynı duyguları hissedebilmek için devamlı şehirler arası yolculuklar yaptım.

D) Seni sevmediğimi sandığın için, sürekli bana düşmanca davrandın.

9.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde neden-sonuç ilişkisi yoktur?
A) Kar yağdığından kıyafetleri bembeyaz oldu.

B)Ona söylemedik diye bize gücenmiş.

C)Sokağın gürültüsünden ruhum daraldı.

D)Bu yaşananların sebebini bilmiyorum.

10. (I) Huzuru hissedebildiğim için yaz mevsimini tercih edenlerdenim.  (II) Hava ne çok sıcak ne çok soğuk olduğundan insanı rahatsız etmez.  (III) Yaz akşamları bir başka güzel olur . (IV) Hele birde kalabalıklardan uzaksanız daha da hoştur.  (V) Etrafta kimse olmadığından kendinizi dinlemeye zaman bulmuş olursunuz .
Yukarıdaki parçada numaralanmış cümlelerin hangi ikisinde neden-sonuç ilişkisi yoktur?

A) I. ve II.

B) III. ve IV.

C) III. ve V.

D) II. ve III.
  
11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde amaç- sonuç ilişkisi vardır?
A) Hava karardığı için kapıyı onaramadı.

B) Kardeşine bir şeyler almak için çarşıya çıktı.

C) Rahatsızlandığı için okula gelemiyor.

D) Düşünmediği için acele kararlar veriyor.


12.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sebep sonuç ilişkisi vardır?

A) Ablamın hazırladığı yemeğin tadı damağımda kaldı.

B) Ayşe bundan sonra bizimle görüşmeyecekmiş.

C) Boş zamanlarımızda bol bol kitap okumalıyız.

D) Vaktimiz olmadığı için bu davete katılamayız.

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde amaç ilgisi yoktur?

A)       Yeni icatlar yapmak için bilim adamları çok çalışır.

B)       Bakır iyi bir iletken olduğu için internet kablolarında kullanılır.
C)       Trafik kazalarının yaşanmaması için yollar levhalarla donatılır.

D)      İnsanların gelişebilmesi için vitaminlere ihtiyacı vardır .

14- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde neden – sonuç ilişkisi yoktur?

A) Kimseye söylemeden buradan gidecekti.

B) Neredeyse sinirinden çatlayacaktı.

C) Unuttuğundan tüm işleri eksik kaldı.

D) Çok yorulduğundan ayakta duramıyor .
     
15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, "için" sözcüğü cümleye amaç anlamı katmıştır?
A) Dertlerini anlatmak için geceyi bekler.

B) Korktuğu için açılamıyordu.

C) Başına gelecekleri bildiği için susuyordu.

D) Yıllardır görmediği için bir anda duygulandı.

16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde  “neden – sonuç”  ilişkisi yoktur?
A) Çevresindeki insanlarla çok iyi geçiniyordu.

B) Ders dışı işlerle ilgilendiği için öğretmen onu uyardı.

C) Kış geldiğinden havalar soğumaya başlamış.

D) Uykusuzluktan ne yaptığını bilmiyordu.

17. Aşağıdakilerin hangisinde "için" sözcüğü cümleye "amaç-sonuç" anlamı katmaktadır?
A) Elbise almak için biriktirdiğim para suyunu çekti.

B) Beni anlamadığı için onu görmek istemiyorum.

C) Vatanım için her zaman canımı bile veririm.

D) Beni dinlemesi için anneme yalvardım.


Cevap Anahtarı
1
C
2
D
3
C
4
D
5
A
6
A
7
C
8
C
9
D
10
B
11
B
12
D
13
B
14
A
15
A
16
A
17
A
18

19

20



2 yorum:
Write yorum

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...

© 2014 Ders Türkçe. Designed by Kompozisyon Örnekleri
Powered by Blogger.