Acele işe şeytan karışır atasözü düşünülmeden, planlanmadan, alelacele yapılan önü sonu hesaplanmadan girişilen işlerin sonucunda hüsrana uğranılacağını ifade etmektedir.
Şeytan uğursuzluğun ve kötülüğün simgesidir. Şeytanın olduğu yerde hayır beklemek boşunadır. Aceleciliğin olduğu yerde de şeytan hazır bekler. Çünkü bir an önce yapılmak istenen işlerin olduğu ortamlarda tedbir ve dikkat ikinci planda kalmaktadır. Çabucak sonuca ulaşmak istediğimiz zaman mutlaka bazı önemli ayrıntıları göz ardı ederiz.
Bir iş yaparken olmazsa olmaz şeylerin başında tedbir ve dikkat gelir. Kazaların temelinde dikkatsizlik yatmaktadır. Çoğu zaman bu tedbirsiz ve dikkatsiz davranmalarımızın sebebi acelecilik olmakta. Bir yere yetişmek için sağa sola dikkat etmeden koşarcasına yürümek nasıl ki kazayı davet eder her yapılan işte de kontrolü kaybetmemize neden olan acelecilik kazaya davetiye çıkarır. Bu atasözümüz gibi aceleciliğin başımıza olumsuz olaylar açabileceğini anlatan "acele giden, ecele gider" atasözü vardır. Bu atasözümüz de acele yapılan işlerin her zaman başımıza bir zarar açacağını ifade eder.
Bir iş en çabuk kurallarına uygun ve aklı selimle düşünülerek yapılabilir. Düşünülmeden, işin gerekleri planlanmadan ne kadar da hızlı davransak bir şeyler yanlış gider. Bu yanlış bazen o kadar büyük belalar açabilir ki başımıza geri dönüşü mümkün olmayabilir. O yüzden her işi zamanında ve doğasına uygun sürede yapmaya gayret göstermeliyiz. Aksi halde pişmanlıklarımıza yenilerini eklemek kaçınılmaz olur.
0 Comments:
Yorum Gönder
Deneme