Deyim Aktarması-3 : Doğadan Doğaya Aktarma Nedir ?

Deyim Aktarması-3 : Doğadan Doğaya Aktarma Nedir ?

Doğada bir varlığa ait bir özelliğin yine doğada yer alan bir varlığa aktarılmasına denir . Yani insanlar dışındaki varlıkların özelliklerinin bir birine aktarılmasıdır . Mesela rüzgarın çıkardığı sesin kurdun çıkardığı sese benzetilmesi gibi örneklerde doğadan doğaya aktarma söz konusudur . Aşağıdaki örneklerde doğadan doğaya aktarım söz konusudur .

- Bizim köylerimizde rüzgarlar uluyordu bu karanlık ve ıslak gecelerde . ( kurtlara ait olan ulumak eylemi rüzgara aktarılmıştır . )
- Karlar bu karanlık gecede sokak lambasının önünde uçuşuyordu . ( Kuş vb. hayvanlara ait olan uçmak eylemi kara aktarılmıştır . )
- Büyük bir hayvan sürüyü dağın eteğinden aşağıya doğru akıyordu . ( Sıvı maddelere ait olan akmak eylemi hayvanlara aktarılmıştır . )

- Açık perdenin arasından ay ışığı odama süzülüyordu . ( Sıvı maddelere ait olan süzülmek eylemi ay ışığına aktarılmıştır . )
- Gök yüzü yırtılıyor , şimşekler büyük bir gürültüyle bir yerlere düşüyordu . ( kağıt ve benzeri maddelere ait olan yırtılmak eylemi gök yüzüne aktarılmıştır . )
- Deniz günler boyunca kudurdu . ( köpeğe ait bir özellik olan kudurmak denize aktarılmıştır . )
Bu Konunun Videolu Anlatımı İçin Tıklayın

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme