Hikaye Taslağı Oluşturma

Hikaye Taslağı Oluşturma

Hikaye ya da başka türlerde yazı yazmak zaman zaman gözümüzde büyümektedir. Ama yazmaya başlamadan önce planımızı yaparsak yazma işi zannettiğimiz kadar zor değildir . Bu yazımızda sizler için hikaye taslağı oluşturmayı ve bu taslağa göre “yardımlaşma”  konulu bir hikaye yazmayı öğreteceğiz .

1. Hikaye unsurlarını belirleme : Bir hikayeyi oluşturan dört unsur vardır. Bu unsurlar kahraman , olay , yer , zamandır .

a. Kahramanlar : Ayşe ve Hatice
b. Zaman : Okulun ilk günü
c. Yer : Sınıf
d. Olay : Öğretmenin anlattığı “üslü sayılar” konusunu anlamayan Ayşe’ye teneffüslerde Hatice’nin yardımcı olması .

2.  Serim , düğüm , çözüm bölümlerini belirleme :
Serim : Ayşe’nin okul başlayacağı için heyecanlı olması , ilk ün hazırlanıp okula gitmesi
Düğüm : Ayşe’nin konuyu anlamaması ve sıra arkadaşı Hatice’nin ona yardımcı olması
Çözüm : Ayşe ve Hatice’nin iyi dost olarak her zaman yardımlaşması

3. Başlığın belirlenmesi :
Başlık metne uygun olarak belirlenmelidir . Bu metne uygun başlık “ Ayşe ve Hatice’nin Dostluğu” dur .

4. Hikayenin Yazılması :

Ayşe ve Hatice’nin Dostluğu

Ayşe , 5. Sınıfı bitirmiş ve 6. Sınıfa geçmenin heyecanı ile okulların açılmasını bekliyordu . Bir yıl daha büyümüş ve yeni eğitim öğretim yılında öğreneceği konuları merakla bekliyordu .

Beklenen gün geldi ve okullar açıldı . Ayşe sınıfında sırasına oturdu ve matematik dersinde öğretmenini dinliyordu . Bir anda kapı açıldı ve müdür yardımcısı yanında bir öğrenci ile sınıfa girdi . Yeni arkadaşlarının adının Hatice olduğunu ve artık bu sınıfta okuyacağını söyledi . Öğretmenleri Hatice’yi Ayşe’nin yanına oturttu ve artık beraber oturacaklarını söyledi . Öğretmen dersi tekrar anlatmaya başladı ve dersin sonunda Ayşe çok üzgündü . Hatice niçin üzgün olduğunu sordu . Ayşe konuyu anlamadığını söyledi . Hatice üzülmemesini eğer kabul ederse teneffüs aralarında kendisine yardım edebileceğini söyledi . Ayşe çok mutlu olmuştu . Bir hafta boyunca her teneffüs arasında beraber çalıştılar ve Ayşe konuyu anladı .

Ayşe ve Hatice daha sonra çok iyi dost oldular ve hayatları boyunca birbirlerinin hem iyi hem de kötü günlerinde birlikte oldular .

6 yorum:

Deneme