“İnsana ‘kendini bil!’ denilmesi, yalnız gururunu kırmak için değil, değerini de bildirmek içindir.” [cicero (çiçero)] sözünü açıklayan bir deneme yazınız.


“İnsana ‘kendini bil!’ denilmesi, yalnız gururunu kırmak için değil, değerini de bildirmek içindir.” [cicero (çiçero)] sözünü açıklayan bir deneme yazınız.

İnsan olarak bazen hepimiz eleştirilmekten ya da uyarılmaktan hoşlanmıyoruz . Bize söylenen sözleri küçümseme , aşağılama ya da tehdit etme gibi anladığımız da oluyor . Ancak bazı sözler vardır ki bizi uyandırmaya , kendi içimize yönelmemizi sağlamaya yöneliktir . Çiçero'nun “insana ‘kendini bil!’ denilmesi, yalnız gururunu kırmak için değil, değerini de bildirmek içindir.” sözleri de bu tür sözlerden birisine örnektir .


Bazı insanlar yeteneklerinin , başarabileceği şeylerin farkında olamayabiliyor . Bazı insanlar da tam aksine dünyanın kendi etrafında döndüğünü zannediyor . Bu iki tip insan da maalesef yanlış bir yol tutmaktadır . Birincinin başarısızlıkla karşılaşma ihtimali çok yüksekken ikincisinin de bir anda büyük hayal kırıklıkları yaşaması muhtemeldir . Doğru olan hem yeteneklerimizin hem de eksikliklerimizin farkında olmak ve hayatımızı buna göre planlamaktır . Ayrıca "değerini bil" demek insana şefkatli bir uyarıdır da. Yani bu sözü söyleyen kişi mutlaka bize yakıştıramadığı bir şeyler görmüştür ve bu yüzden kişiliğimizi korumamız için dostça bir telkinde bulunmuştur .


Bu yüzden hayatta bize yakışanı yapmalı , yeterliklerimizi ve eksiklerimizi bilmeli , ne olduğumuzdan büyük ne de olduğumuzdan küçük hareketler içine girmemeliyiz .


3 yorum:

Deneme