Saygılı İnsan Nasıl Davranır?

Saygılı  İnsan Nasıl Davranır?


Yaşlılara, büyüklere,  değeri olan kimselere, kutsal bilinen kimselere karşı duyulan  sevgi ve çekinmeyle karışık bağlılık duygusunun  adıdır saygı. Ya da başka kimseleri  rahatsız etmekten çekinme de diyebiliriz.   Saygının olduğu ortamda kişinin kendini bilme eylemi vardır.   Saygılı olan kimseler  başka  insanların özel yaşamına müdahale etmekten  hoşlanmazlar. Aynı zamanda kendi yaşantılarına da başkalarının  girmesine izin vermezler. Saygılı olan kimseler aynı zamanda insanlar ile  arasına  iyi yönde mesafe koyanlardır. 

 

Saygılı insan  kendini bilen insandır.  Başkalarına karşı dürüst davranan,  güzel ahlaklı olan, güler yüzlü, yardımsever,  başkalarının arkasından atıp tutmaktan zevk almayan, sabırlı, güvenilir, paylaşımcı, insanlara değer veren, davranışlarına dikkat eden  kimselerdir. Saygının olduğu yerde sevgi de güneş gibi doğar. Böylece o ortamda huzur olur, aydınlık olur ve olumlu iletişim süreci gerçekleşir. Saygılı insanlar  kendilerine başkalarına saygısı olanlardır. Böyle insanlar her zaman iyilikten yana olurlar ve kimseye kötülük düşünmezler. Aynı zamanda bencil olmayan  , merhamet ve vicdan sahibi olan  kimselerdir. Saygılı insan başkalarına yaptığı iyiliği göstererek değil gizliden yapan insanlardır. Saygılı insanın özelliğine şu örneği verebiliriz:  Yüzüne güldüğümüz bir insanın da arkasından konuşmamalıyız. Onun yüzüne gülüp arkasından konuşanlara da haddini bildirmeliyiz ve o kişiye olan saygımızı böylece yitirmemiş oluruz.   Saygının önemi ile ilgili şu söz de son derece değerli ve  akılda kalıcı bir sözdür:

 

‘’ Ana babanı sayarsan oğlundan da saygı görürsün. Saygı ve sevginin bir arada bulunduğu toplumlar uzun ömürlü olur ve hiçbir zaman kargaşa içine düşmez. O toplumda saygı ve sevgi ne zaman  kaybolursa  toplum da o zaman çökmeye mahkum kalır.’’



 Yazılanlardan anlaşılacağı üzere her zaman saygıdan yana olmalıyız. Saygılı insanların değerini bilmeliyiz ve onları el üstünde tutmalıyız. Onları örnek  alarak yaşama devam etmeliyiz.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme