Bir Ülkede Bilim Ve Tekniğin Gelişmesi Neleri Değiştirir?

Bir  Ülkede  Bilim  Ve Tekniğin Gelişmesi Neleri Değiştirir?


Vatanını ve milletini çok seven, içinde insanlık  sevgisi  ve  insanlığa   hizmet olan kişi yada kişiler her zaman bilim ve teknik peşinde koşmak için can atarlar. Bilim ve tekniğin olduğu yerde ilerleme,  aydınlanma,  gelişme  ileri seviyede olur. Bir ülke yer altı  kaynakları  bakımından  zengin  olabilir, coğrafi koşulları gelişmeye uygun olabilir. 

Bütün bunlara rağmen bunlar tek başına bir gelişmişlik göstergesi değildir. Örneğin Suudi Arabistan zengin bir ülkedir, orada çıkarılan petrol ülkeye büyük bir mali kaynak sağlamaktadır. Peki bu ülke  zengin  olmasına  rağmen  bilim  ve teknik açıdan gelişmiş bir ülke mi diye sorduğumuzda yanıtımız elbette hayır olacaktır. Çünkü yer altı kaynakları tek başına bir hazine değildir. 

Bir ülkeyi  ayakta  tutan  en  önemli  etken o ülkenin insanlarının bilinçli insanlar olmaları ve bilim yolunda  yorulmadan ilerlemeye devam etmeleridir.

Bilim ve tekniğin geliştiği ülkede şunlarda da değişimler gözlenir:

·        *Gelişmiş ülkede kişi başına düşen milli gelir artar.

·        * Bilim ve teknik geliştiği için o ülke beyin göçü vermez aksine başka ülkelerden beyin göçü alır.

·        *Ekonomik anlamda, kültürel anlamda ilerleme sağlanır.

·        * Eğitim  işleri yolunda gider ve çocuklara verilen eğitimin niteliği kaliteli olur ve o eğitim yaşamda faydası görülür.

·        * Sağlık hizmetleri çok gelişmiştir.

·        * Alt yapı gelişir.

·        * Tarımda geleneksel yöntemler değil modern yöntemler kullanılarak daha yüksek verim elde edilir.

·        *Nitelikli işgücü gelişir.

·        *Okuryazarlık oranı artar.

·        *Teknolojik imkanlar  fazla olur.

·        *Gelir dağılımı dengeli olur vb.

 

İşte  bütün bunlardan da yola çıkarak ülkemizin   vatansever insanları olarak bilimin yolundan ayrılmamalıyız ve ülkemizi her anlamda geliştirmek için mücadele etmeliyiz. Mustafa Kemal Atatürk’ün bilim ile ilgili şu sözünü de kendimize rehber edinmeliyiz:

·         Bu millet ve memleket ilme ve irfana çok muhtaç; eğitim ve öğretim görmek için, ilim ve fen almak için Avrupa’ya, Amerika’ya ve her tarafa çocuklarımızı göndermeye mecburuz. İlim ve fen ve ihtisas nerede varsa, sanat nerede varsa gidip öğrenmeye mecburuz. Çok çalışmaya mecburuz. Çalışmak demek ise boşuna yorulmak terlemek değildir. Zamanın gereklerine göre bilim ve teknik ve her türlü medeni buluşlardan azami derecede yararlanmak zorunludur.”




0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme