İ Harfi İle İlgili Fazla Bilinmeyen Atasözleri ve Anlamları

 İ Harfi İle İlgili Fazla Bilinmeyen Atasözleri ve Anlamları


İğneyi kendine, çuvaldızı başkasına batır:   Bizi üzecek, bizim canımız yakacak şeyleri biz de başkalarına yapmamalıyız. Kısacası kendimize yapılmasını istemediğimiz bir şeyi biz de başkasına yapmamalıyız.






İnsan olan bir kere yanılır:  İnsan iki kere aldanmaz. İşte bunun için de gözü açık olmalıyız ve hatalarımızdan ders çıkarmalıyız.

 

İki tımar bir yem yerine geçer:  Hayvanlarımız besleğimiz gibi onların temiz olmasını da sağlamalıyız.  Yani  kendimizi ve çevremizi temiz tutmaya çalışmalıyız.

 

İki elin vergisi, gönül sevgisi:    İçleri sevgi ile dolu kimseler eli de açık olan, özverili kimselerdir. Gönül almak, gönül kazanmak her açıdan iyidir.


 

İki vuran okçudur:   Aynı hedefe iki kez tam isabet ettiren kimse gerçek nişancıdır. Burada anlatılmak istenen ise yetenekli kimseler işlerini de nitelikli olarak güzel bir şekilde yaparlar.

 

İş düzelir ömür azalır,  sac düzelir, hamur azalır : ( Ev düzelir; ömür biter, sac düzelir hamur biter.) İşi düzeltmek kişiyi yorar ve belli bir zaman alır.  Sacın düzelmesi de ekmeğin sayısının artmasını sağlar.  Her şeyi yerinde ve zamanında yapmak gerekir. Kimi zaman maddi durumumuzun iyileşmesi yıllar alabilir ve bizi yorabilir. Onun için her şeyi zamanında iyi yapıp hayatı tadını çıkarmalıyız.


 

İşini kış tut da yaz çıkarsa bahtına:   İnsan kendisini ve işini en zor şartlara göre hazırlamalıdır. Bunu yaptığı zaman rahat olur. Kısacası kendini en zor koşullara hazırlayan kimse  kolay yenilmez.

 

İtin duası kabul olsaydı gökten kemik yağardı:   Köpeğin yakarması ile köpeğe kemik gelmez. Yüce  Allah zalim ve kötü insanların dileklerini yerine getirseydi bu kötü ve zalim kimseler toplumu alt üst eder ve herkese zalimliklerini yapmaya devam ederdi. Kötülerin duası kabul olmaz, bedduası hiç kabul olmaz.

 


İyilik, iki baştan olur: İyilik her iki tarafın da birbiri ile iyi geçinmesi sayesinde gerçekleşir. Herkes iyi olursa toplumda da iyilik artmış olur ve toplum huzur içinde yaşamaya devam eder.  Çalışkan, iyi niyetli kimseler olmalıyız.

 

İyilik yap denize at, balık bilmezse Hâlik bilir: İyilik yaptığımız kişi bizim iyiliğimizin kıymetini bilmese de o iyiliği bilen alemlerin Rabbi olan Yüce Allah2ımız vardır. O açık ve kaplı olarak yapılan her türlü iyiliği bilir.

 

İyi gün doğuşundan belli olur:  Gün nasıl başlarsa o şekilde biter. Burada verilmek istene ana mesaj ise şudur:  İyi veya kötü iş,  oluş biçiminden belli olur.

 


İnsanın soyu bir, huyu bindir:  Aynı soydan gelen kimseler farklı kişilik özelliklerine sahip olabilirler.  Herkesi aynı şekilde görmeye çalışmamalıyız. Herkesin farklı kişilikte olmasına da saygı duymalıyız.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme