Baba İle İlgili Atasözleri, Deyimler ve Anlamları

 Baba İle İlgili Atasözleri, Deyimler ve Anlamları

 

Baba eder, oğul öder:   (Baba koruk yer, oğlunun dişi kamaşır): Babanın yaptığı hataların bedelini çocuklar öder. Baba olan kişinin düşünceli ve işlerinde de hesaplı olması gerekir. Çocuklar için babaları elinden gelen fedakarlıkları yapmalı ve onların gelecekte rahat bir yaşam sürmesi için de zamanında çalışmalı ve onlara faydalı şeyler bırakılmalıdır.

 

Babası oğluna bir bağ bağışlamış, oğul babaya bir çıngıl vermemiş: Babalar çocukları için her şeyi yaparlar ve onlara karşı hiçbir şeylerini esirgemezler. Çocuklar da büyüyüp baba olduğu zaman kendi çocuklarına elinden gelen her türlü fedakarlığı yaparlar. Bizlere bu kadar fazla emeği geçen babalarımıza da gerekli olan hizmeti yapmalıyız ve biz de onlardan hiçbir şeyimizi esirgememeliyiz.

 

Baba vergisi görümlük, koca vergisi doyumluk:  Babanın kızı için verdiği şeyler geçici, eşin ise verdiği şeyler kalıcıdır. Buradan çıkarılacak yorum ise şudur: Evlenmiş olan kızlar eşine ve evine bağlı olmalı, mutluluğu baba evi ya da başka bşr yerde aramamalıdır. Bu durum tabi ki erkekler için de geçerli olan bir şeydir.

 

Baba borcu evlada düşer:  Babanın tüm varlığı çocuklarına kalır ama babanın borcu varsa o borcu da ödemek çocuklarına düşer. Atalarımızın, babalarımızın parasını alıyorsak, malına mülküne sahip çıkıyorsak onların borçlarını da eksikliklerini de kapatmak biz evlatlarına düşer.

 

Bağ babadan, zeytin dededen kalır: Zeytin hemen olmayan, geç yetişen bir meyve ağacıdır. Onun için de zeytin ağacı da insana ancak dedelerinden kalır. Burada çıkarılacak yorum ise şudur: Yatırımlarımızda sabırsız davranmamalıyız, kendimizden sonra gelecek olan kuşakları da  düşünüp gereken emeği vermeliyiz.

 

Babasından mal kalan, merteği içinden bitmiş sanır: Babadan kalan mirası yiyen kimseler  ellerindeki paranın, zenginliğin hiç bitmeyeceğini sanırlar.Oysa yıllar öncebin bir emekle kazanılan o paralar kolay kazanılmamıştır dedelerimiz tarafından. Onun için bizlere kalan mirası hemen yememeliyiz ve dikkatli harcama yapmalıyız.







Baba ile ilgili deyim ve anlamları:

 

Babanın canı için: Hayatını kaybetmiş babanın hayrı için kullanılan bir deyimdir.

 

Baba değil, tırabzan babası:  Çocuklarına faydası olmayan babalar için kullanılan bir deyimdir.

 

Babasının oğlu: Tüm özellikleri ile babasına benzeyen çocuklar için kullanılan deyimdir.



Babasının hayrına mı?: Bir menfaat beklemeden mi?

 

Babana rahmet:  Söylediğin söze, yaptığın işe katılıyorum, seni onaylıyorum anlamında kullanılan bir

deyimdir.

 

Babamın adı Hıdır, elimden gelen budur:  Ancak bu kadarını yapabilirim anlamında kullanılan bir deyimdir.

 

Babaları tutmak: Sinir krizi içine girip bağırmak içinde kullanılan bir deyimdir. Öfkelenmek anlamındadır.


Baba hindi gibi kabarmak: Çok sinirlenmek.

 

Baba adam:  Ağırbaşlı, temiz yürekli, iyiliksever ve olgun kimseler için kullanılan bir deyimdir.


 Baba malı tez tükenir, evlat gerek kazana:  Babadan kalan mal çabuk biter. Evladın kendinin de çalışıp hayatını idame ettirmesi gerekir. Sorumlu bir evlat baba malına güvenmez ve çalışmasına devam eder.


0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme