L Harfi İle İlgili Fazla Bilinmeyen Atasözleri ve Anlamları

 L Harfi İle İlgili Fazla Bilinmeyen Atasözleri ve Anlamları


Latife latif gerek:   Şakacı birinin dilini en iyi şakayı anlayan bilir. Kısacası şakacı birini ancak şakayı bilen anlar. Şaka yaparken de şakalarımız ölçülü olmalı, eşek şakasına dönüşmemelidir.

 

Laf torbaya girmez:   Konuşulan sözler torbaya konup saklanacak bir şey değildir ancak söylendiğinde duyulur. Kimsenin bilmemesi gereken sözleri de söylemek gerekir.

 





Laf söyledikçe, toprak kazdıkça çoğalır:   Söz , sözü açar. Toprağı da kazdığımız zaman daha çok toprak ortaya çıkar ve toprak daha verimli olur. Bu atasözünde verilmek istenen mesaj ise yerinde ve zamanında gerektiği kadar konuşmamız gerektiğidir.

 

Lezzetsiz çorbaya tuz kâr etmez:    Çorbayı çorba yapan malzemeleri eksikse, çorbaya eklenen tuzun  bir tadı olmaz. Düzeltilmesi imkansız olan şeyler için boş yere emek vermemeliyiz,  gücümüzü boş yere heba etmemeliyiz.

 

Lütuf ve ihsanın gücü , terazisi olmaz:  Yapılan bir bağışın  küçüğü,, büyüğü olmaz. Yardıma muhtaç olan kişilere yapılan yardımı  ölçülendirmemeliyiz.


Lokma bile çiğnenmeden yutulmaz:  Yediğimiz lokma çiğnenmeden yutulursa ya boğulma tehlikesi ile karşı karşıya kalabiliriz ya da midemiz yuttuğumuz lokmadan rahatsız olur.  Burada anlatılmak istenen ise emeksiz  işin olmayacağıdır.

 

Lafla pilav pişerse deniz kadar yağı benden:  Lafı uygulamaya dökmezsek hiçbir anlamı olmaz. Yapmayacağımız  işler için atıp tutmamalıyız, boş boş laf yapmamalıyız.


Leyleğin  ömrü laklaka ile geçer:  Leylek gününün çoğunu  gagasını şakırdatarak geçirir. İşi olmayan boş kimseler de zamanlarını boş boş konuşarak geçirirler ve bunun sonucunda da ne kendilerine ne de içinde yaşadıkları topluma faydalı olurlar.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme