“Adamın İyisi İş Başında Belli Olur.” Atasözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.

 “Adamın İyisi İş Başında Belli Olur.” Atasözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.


 


Bir insanı en iyi tanımanın yolu   bir işte gösterdiği ciddiyet ve o işe verdiği önem ile gösterilir. Kimi insanlarla konuşuruz,  belli konularda birlikte hareket  ederiz ama o insanı en iyi işinin başında tanırız. İşine gereken değeri veriyor mu, işini özenli  mi yoksa baştan savmamı yapıyor, insanlarla iletişimi nasıl gibi sorularımızın cevabını iş başında görürüz. Kimi insanlar vardır kendilerini övdükçe över. Ben işimi çok iyi yaparım, çok başarılı olurum derler ama iş başına geçtiklerinde ellerinden hiçbir şeyin gelmediğini görürüz.

 İşinin ehli olan insan ise kendini övmez ve bunu iş başında gösterdiği hüner ile insanlara kanıtlar. Adamın iyisi iş başında belli olur atasözü ile anlatılmak istenen de kısaca şudur: İnsanı  en iyi iş başında tanırız. Dürüst ve güvenilir bir insan olup olmadığı işini yaparken ortaya çıkar. Güzel ahlaklı olup olmadığı, insani değerlere ve işine gereken önemi verip vermediği en iyi iş başındayken ortaya çıkar. Böylece o  insanın ne gibi karaktere sahip olduğunu da öğrenebiliriz. Kimi insanlar vardır ki ağzı çok iyi laf eder ve iş başında hiç de gerekli özveriyi göstermezler. İşte böyle kimselere de hemen inanmamak gerekir. Zaten böyle insanlar için de şu söz söylenmiştir: Lafla peynir gemisi yürümez. “ denilir. Gerçekten de lafa değil icraata ve ahlaki değerlere bakma en iyisi olur.

 Bir insan işinde başarılı olabilir ama manevi değerlere saygısı yoksa ve bunları yok sayıyorsa o insan da iyi biri değildir. Sadece iş yapmak değildir önemli olan işini hakkı ile ve örnek davranışlar sergileyerek yapmaktır. Bununla ilgili de şu söz söylenmiştir: “Karakteri işe alın. Beceriyi eğitin.” Peter Schutz. Onun için işimizi iyi yapmalıyız ve  sağlam bir karaktere de sahip olmalıyız. Çalıştığımız iş yerine gereken önemi vermeli ve bize ait olmayan hiçbir şeyi oradan almamalıyız.


0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme