“Hocanın Yap Dediğini Yap, Yaptığını Yapma.” Atasözü İle İlgili Kompozisyon
Öğretmen hep iyi şeyler öğrettiği için ondan öğrendiklerimizi hayatımızda uygulamaya geçirmeliyiz. Eğitimciler öğrencilerine ders anlatır, yol gösterir ve öğrencilerin hem mutlu olması için hem de akademik açıdan başarılı olması için elinden geleni yapar. Kimi eğitimciler çocuklara güzel öğütler verirler ama kendileri dedikleri şeyleri yapmazlar. İşte bu durumda çocuk öğretmeninin dediği şeyi yapmalı ama yaptığı şeyi yapmamalıdır.
Öğretmeninin örnek olan davranışını yapmalı, öğretmeninin örnek olmayan özelliklerini ise yapmamalıdır. Eğitimci kimsenin söyledikleri ile yaptıkları arasında tutarlılık olmalıdır. Öğrencilerine önder olmalıdır. Böyle yapıldığı zaman öğrenciler öğretmenlerini örnek alır ve kendilerini her alanda geliştirmek için çalışmaya devam ederler. Ne yazık ki her eğitimcinin dedikleri ile yaptıkları uyumlu olmadığı için burada da çocuklara kötü örnek olurlar. Örneğin öğretmen derste öfke kontrolünü anlatmaya başladı diyelim. Bu konuyu güzelce çocuklara anlatırken bir çocuk hocanın dikkatini çekecek aykırı bir davranış sergilediğinde öğretmen öfke krizlerine girip o çocuğun psikolojini alt üst ediyorsa işte burada öğretmen tutarlı davranmıyor demektir. Az önce öfkeli olmamız gerektiğini söyleyen öğretmen kendisi bunu uygulamıyor. Bu durumda öğrenciler de öyle öğretmenleri fazla ciddiye almazlar. Çocuklar böyle kimseleri kendilerine örnek almamalı, daha iyi olan kişilerin peşinden gitmelidirler. İnsanın en zor başarabildiği şey söylediklerini hayata geçirebilmesidir. Sürekli birilerine akıl verir, şunu yap bunu yap diye insanlara moral veririz ama kendimizi bunu bir türlü yapmalıyız.
İşte bizler de günlük hayatımızda yaptıklarımız ise söylediklerimizde bir bütün
olmalıyız ki çocuklarımız bizlerden de esinlenip güzel bir davranış sergilesinler.
Yani hem söyleyip hem yaparsak daha verimli sonuçlar alırız ki bu da günlük hayatımıza katkı sağlar ve kendimizi daha iyi hissederiz.
0 Comments:
Yorum Gönder
Deneme