“Yalancının Evi Yanmış, Kimse İnanmamış.” Atasözü İle İlgili Kompozisyon

 “Yalancının Evi Yanmış, Kimse İnanmamış.” Atasözü İle İlgili Kompozisyon

 

Yalan söylemek erdemli bir davranış değildir. Çünkü yalan söyleyen kişinin yalanı eninde sonunda ortaya çıkar ve o kimseye bir daha güven duyulmaz. Onun için her zaman doğru, dürüst ve güvenilir olmak en iyisidir. Yalancının evi yanmış kimse inanmamış atasözünün açıklaması ise şudur: Her zaman yalan söyleyen kimsenin her sözü  herkes tarafından yalan diye algılanır.


Kişinin söylediği ne kadar can alıcı bir gerçek olsa da artık kimse ona inanmaz. Yani kişi bir gün doğruyu söyleyecek olsa bile ona artık güven yoktur. Çünkü yalancı kişi kendi iradesi ile kendini inanılmayacak, güven duyulmayacak noktaya getirmiştir. İnsanların bize inanması için yalandan uzak durmalıyız. Yalanın kötü bir şey olduğunu, kişinin kendisine olan değeri azalttığını ve kişiyi toplum içinde de değersizleştirdiğini  yetiştireceğimiz evlatlarımıza da anlatmalıyız. Ayrıca yalanın küçüğü büyüğü diye bir şey de olmaz. Bugün ufak bir yalan söyleyen yarın başka insanların başına bela açan yalanlar söyleyebilir ve bu durumda insanların hayatında olumsuz etki yaratır.


 İşte bu olumsuzlukların olmaması için her zaman doğrudan yana olmalıyız. İnsanları yalanlarımızla aldatmamalıyız. Yalan söylemenin yanlışlığı ile ilgili şu söz de önemlidir:  “Sana güvenen bir insana yalan söyleme. Sana yalan söyleyen bir insana asla güvenmez. (Hz. Ali). İşte tüm bunlar için yalan söylememek kişiyi sağlam karakterli kimse yapar ve insanlar yalan söylemeyen kişiye her zaman güvenirler.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme