Doğan Cüceloğlu'nun "Geliştiren Anne ve Baba" Kitabında Geçen Özlü Sözler

 Geliştiren Anne ve Baba Kitabında Geçen Özlü Sözler

 

Kitap anne ve babalar için yazılmış, çocukları nasıl yetiştirmek gerektiği ile ilgili ayrıntılı bilgilerin verildiği muhteşem bir kitaptır. Bir solukta okudum ve çok şey öğrendim. Kitapta geçen özlü sözler şunlardır:

“Şunu bilmenizi istiyorum: Kendinizi geliştirmezseniz çocuğunuzu da geliştiremezsiniz. Önceliğiniz kendinizi keşfetme ve geliştirme olmalıdır. Çocuğunuzun hayatındaki en güçlü rol model, en güçlü tanıksınız. Güçlü bir tanık olarak siz çocuğunuza inanırsanız çocuğunuz kendisine inanır, çocuğunuz kendisine inanırsa zaman içinde herkes çocuğunuza inanır.”

“Gergin, kaygılı, depresyona giren öğrencilerin özellikleri araştırıldığında ortaya şöyle bir tablo çıkıyor: Bu sorunu en çok yaşayanlar korumacı ve mükemmelliyetçi anne-babalar tarafından yetiştirilen çocuklar.”

"Korkutularak büyütülen çocuk, sinsiliği ve kurnazca aldatmayı öğrenir."


 

"Kendi yaşamından sorumluluk alan biri yapmış olduğu seçimlerin altında yatan değerleri özümsemiştir. Onun için önemli olan başkasının gözüne girmek değil, kendi gözünde saygısını kaybetmemektir."

 “Çağdaş uygar bir aile olmadan çağdaş uygar bir ülke olunamaz; mümkün değil.”

"Anne baba çocuğuna inanırsa çocuk kendine inanır. Çocuk kendine inanırsa zamanla herkes ona inanır."

"Çocukların masumca soruları felsefenin, bilimin ve sanatın kaynağıdır."

"Güven dolu anne-baba, çocuğuyla sohbet kurar ve çocuğun davranışının temelinde yatanları öğrenir."

"Bilinçli anne-babalar demokrasinin gerçek mimarlarıdır."

"Niyetinde saflığa ulaşmış bir anne-baba, bir insanın anavatanının onun çocukluğu olduğunu bilir."

“Kendini ihmal etmek, kendini sevmekten daha büyük bir günahtır.”

“Bir insanın bir başkasıyla sağlıklı ilişki kurabilmesi için önce kendiyle sağlıklı bir ilişki içinde olması gerekir.”

“Büyükler bilen insanlar , küçükler ise öğrenen. Çocukların dünyayı keşfetmesine ilgi duyan ve onlara bu fırsatı veren bir ortam, çocuklar için en sağlıklı gelişim ortamıdır.”

“Kimin gözünde önemli , kabul edilebilir, değerli , güvenilir ,sevilmeye layık ve saygıya değer olmak istiyorsunuz? İşte sizin güçlü tanığınız o kişidir.”

"Korku-kaygı kültüründe çocuklar, asık suratlı, sevgisiz büyüklerinden bir aferin alabilmek için onların gözlerinin içine bakarak büyürler. Saygı-güven kültüründe ise çocuklar, kendi iç tanıklığında hakkaniyete saygı duyan, onurlu biri olarak büyürler, onlar için en büyük otorite anne veya baba değil, kendi vicdanlarıdır."


 

“Ailenin sorumlulukları başka hiçbir kuruma devredilemez. Aile toplumsal varlığın hücresidir ;sağlıklı bir aileler toplum için sağlıklı geleceğin teminatıdır.”

“İnsanı yoran hayat değil, taşıdığı maskelerdir.”

“Hayaller kaybolduğunda umutlar kaybolur. Acı gerçek şudur ki, aile genellikle hayallerin öldürüldüğü yerdir.”

“Bebeklikten itibaren kolları sıvayıp babalık yapanların “babaya doymuş” çocukları, daha girişimci, daha güvenli, yabancılarla ilişkilerinde daha başarılı oluyorlar. Baba etkileşimiyle büyümüş çocuklar zorlukları görünce kaçmıyorlar, üzerine gidiyorlar. Geleceğe umutla bakıyorlar ve yaptıkları işlerde daha sebatlı oluyorlar.”

"Kendinizi çocuklarınızın davranışlarından sorumlu tutmayın; siz çocuklarınıza karşı kendi davranışlarınızdan sorumlusunuz; onların diğerleriyle ilişkileri içinde ne yaptığı çocuklarınızın sorumluluğudur."

“Doğup büyüdüğüm kasabada , kız çocuğu doğuran eşlerine küsen erkekleri hatırlıyorum... bebek bunu hisseder ve etkilenir.”

“Adil ortam ben değil, biz diyebilen bir ortamdır. Biz ortamında mevki, makam, cinsiyet, yaş ne olursa olsun her insan bir can olarak değerlidir ve yaşamın bir ekip işi olduğu anlaşılmıştır.”

"Anne ve baba çocuğunun arkadaşı veya dengi değildir; onlar anne ve babadır. Çocuğunun arkadaşı, dengi olmaya çalışan anne-babaların çocukları kazançlı değil, kayıpta olurlar."

“Çocuğunuza verebileceğiniz en anlamlı hediye, onun doğuştan getirdiği potansiyele güvenmenizdir.”

“Ellerinden gelenin en iyisini yapmaya gayret eden anne babalar... Sizler gerçek kahramanlarsınız.”

“Gönlünde seven ile sadece dilinde seven arasındaki farkı bebek "bilir." Nasıl bildiğini bilmez ama sezgileriyle bilir , böyle bir yetenekle doğar. Onu aldatmanız mümkün değildir.”

“Çocuk, aklının özgürlüğüne saygı duyulan bir ortamda büyüyorsa, sorgulamaktan hiç vazgeçmez; sürekli sormaya, sorunu didiklemeye devam eder. Ve daha da önemlisi sorup didiklemekten, araştırmaktan, keşfetmekten zevk alır. Keşfetmek, bir çocuğun en çok zevk aldığı şeydir.”

"Çocuğun karşılaştığı zorluklar onun için en iyi öğrenme fırsatıdır."


 

“Çocuklarımızın bize verdiği en büyük yaşam hediyelerinden biri de bizi eğitip geliştirmeleridir.”

“ABD'de yapılan bir çalışmada anne-babalara şu soru soruluyor; "Çocuğunuzun büyüdüğünü nasıl anlarsınız?" Verilen cevaplar şu dört başlık altında toplanıyor: 1. Davranışlarının sonuçlarından sorumluluk aldığında, 2. Anne ve babasıyla yetişkin tavrı içinde sohbet edebildiğinde, 3. Kendi parasını yönetebilecek bilgi ve becerilere sahip olduğunda, 4. Hayatına yön verecek inanç ve değerlere başkasının etkisi altında kalmadan kendisi karar verdiğinde. Nasıl, sizin de aklınıza yatıyor mu? Bana anlamlı geliyor. Tabii hemen akla şu soru geliyor; "Bu nitelikleri çocuğuma nasıl kazandıracağım?" Yanıtı basit: Önce anne-baba olarak kendiniz bu nitelikleri kazanın ve çocuklarınıza rol model olun. Örneğin siz zengin ve güzel bir dil konuşursanız, çocuğunuz da zengin ve güzel bir dil konuşur.”

“Çocukken dövülen, azarlanan ve utandırılan çocukların büyüyünce asık suratlı, bıkkın, kaygılı ve öfkeli yetişkinler olacağından şüpheniz olmasın.”

“Çözümün bir parçası değilsen, “sorunun bir parçası mıyım? ”diye sormak gerekir!”

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme