Halk Şairi Sözünden Ne Anlıyorsunuz?

 Halk Şairi Sözünden Ne Anlıyorsunuz?


Halkın içinden gelen, halkın ortak  duygu ve düşüncelerini eserlerinde ortaya koyan, halkın dertlerini, halkın gelenek ve göreneklerini yazdığı eserlerde ortaya koyan kişilere halk şairi denilir. Halk şairi  kısaca halk içinde yetişen, deyişlerini genellikle sazla söyleyen, sözlü şiir geleneğine bağlı ozan, âşık.


 Ya da diğer bir tanımı ile Halk kültürüyle kişisel yeteneğin birlikte oluşturduğu, yaratılarını sazla çalıp söyleyen geleneksel ozandır.  Halk şairleri şiirlerini içten ve sade bir dille yazmışlardır. Yani halkın anlayabileceği bir dil kullanmışlardır. Halkın dilini çok iyi bildikleri için bunu da sözlere döktükleri için halka tarafından çok sevilmişlerdir.


Halk şairlerine örnek kimseler şunlardır:

* Yunus Emre

*Dadaloğlu

* Pir Sultan Abdal

* Mahzuni Şerif

* Aşık Veysel Şatıroğlu

* Bayburtlu Zihni

* Aşık Ömer

* Kayıkçı Kul Mustafa

*Kaygusuz Abdal

* Ercişli Emrah

* Gevheri

* Aşık Seyrani

* Kul Himmet

* Erzurumlu Emrah

* Hasret Gültekin

* Kul Nesimi

* Aşık Feyamni

* Aşık Reyhani vb.


  Not: Türk Halk Şiiri geleneği, Türklerin İslamiyet’i kabul etmelerinden önceki Destan Dönemi  olarak adlandırılan sözlü geleneğin devamı niteliğindedir.

Türkler Müslüman olduktan sonra da bu edebiyat geleneğinin çeşitli özelliklerini koruyarak İslamiyet’in kabulüyle başlayan büyük kültürel değişikliklere uyum sağlamış, yeni görünümlerle özünü kaybetmeden günümüze kadar devam edip gelmiştir.

 

 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme