Verdiğin Sözü Tut! Konulu Kompozisyon

 Verdiğin Sözü Tut! Konulu Kompozisyon

 

Verilen sözü tutmak  lafının eri olduğunu gösterir kişinin. Kime, nasıl ve ve ne şekilde bir iş hakkında ya da herhangi bir şey hakkında söz verdiysek o verdiğimiz sözü mutlaka yerine getirmeliyiz. Verilen sözü tutmak kişinin dürüst ve güvenilir insan olduğunu kanıtlar. Verilen sözler tutulmadığı zaman insanların sözü tutmayan kişiye karşı güveni kalmaz ve bir daha o kişinin hiçbir sözüne itibar etmezler. Kaliteli ve akıllı insanlar verdiği sözü tutar. İnsanlara umut verip onlara şunları yapacağım, bunları yapacağım deyip yapmamak ve umudu olan insanların umudunu kırmak, hayallerini suya düşürmek erdemli bir insana yakışmaz. Kendini bilen insan sözünün arkasında durur. Yapamayacağımız şeyler için de söz vermez.

 

 Bazen toplum içinde kimi insanlar kendilerini ön plana atmak için hemen bir şey hakkında karşıdaki kişiye söz verirler ve böylece kendilerini iyi gibi gösterirler. Oysa verdikleri sözü tutmazlar ve orada havasını atarlar. Bu yanlış bir şeydir. İnsan ya hava atacağım diye yalandan sözler vermemeli ya da iyice düşünüp ondan sonra verdiği sözü tutacağını belirtmelidir. Böylece hem yalancı durumuna düşmez hem de insanlar bize güvenmeye ve inanmaya devam eder. Verilen sözü tutmak ahde vefa göstermektir. Yalan yere söz vermek dilin afetlerinden biridir. Söz verip yerine getirmemek aynı zamanda münafıklığın da alametidir. 

 

Hz Muhammed (sav) verdiği sözü tutmayanlar ile ilgili şu sözü söylemiştir:

“Şu üç şey kimde bulunursa -oruç da tutsa, namaz da kılsa- o, münafıktır;
- Konuştuğu zaman yalan söyleyen,
- Verdiği sözden cayan ve
- İtimat edildiği halde emanete ihanet eden.” 


Buradan da anlaşıldığı gibi ne kadar ibadet edilirse edilsin verilen sözü yerine getirilmediği zaman bir anlamı olmayacaktır o ibadetlerin Yüce Allah nezdinde. Dil, insanlara söz vermek için adeta yarışır ama nefis, çoğu zaman verilen sözü yerine getirmeye yanaşmaz. Bunların olmaması için verdiğimiz söze yani özümüze sadık kalmalıyız ve sözümün arkasında durmalıyız.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme