Adalet ve Sorumluluk İle İlgili Konuşma

 Adalet ve Sorumluluk İle İlgili Konuşma


Adaletin yerine gelmesi için her insanın, her yöneticinin üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerekir.

 

Sevgili öğretmenim, değerli arkadaşlar!

 

Bir toplumda adalet olmadığı zaman insan hakları olmadığı zaman, haksızlık karşısında susulduğu zaman o toplum çürümeye başlar ve toplumun birimlerinde de bozulmalar başlar. Bunun en büyük zararını yine toplumun kendisi çeker. Çünkü adaletin olmadığı yerde kaos oluşur ve herkes kendi adaletini aramaya başladığı zaman da devletin düzeni bozulur ve düzeni tekrar sağlamak zor olur. Düzenin hiç bozulmaması için adaletin tam anlamı ile uygulanması her bir kişinin sorumluluklarını yerine getirmesi, hak edene hakkının verilmesi, liyakatın her iş yerinde olması gerekir.

 

Adalet en çok da devlet yöneticilerine yakışır. Eğer ki devletin en başındaki kurum adaleti sağlamazsa devletin diğer kurumları da büyük olan kurumu örnek alır ve bu da devlet işlerinde aksamalara, haksızlıklara ve can yakmalara neden olabilir.


Sevgili öğretmenim!


Adaletsizliğe uğramış insanı bir düşünün. Yok yere iftira atılmış, hapse girmiş bir insanı düşünün. Hiçbir suçu olmadığı halde sadece iftira yüzünden suça mahkum edilmiş bir insanın hakkını arayamayan, haksız kişiyi değil de haktan yana olanı hapse atan, doğrunun yanında değil yanlışın yanında olan hakimlere, savcılara güven olmaz. İşte bunun içindir ki her hakim, savcı, avukat olan kişiler adaleti hakkı ile yerine getirmeli ve tarafsız olmalıdır. Adalet konusunda suçlu olan babanızın oğlu bile olsa affedilmemelidir.

 

Çünkü adalet bir kez sekteye uğradı mı bir daha onu toparlamak zor olur. Bunun için herkes sorumluluğunu yerine getirmeli ve adaletin peşinden koşmalıdır. Adaletin önemi ile ilgili şu söz de bize hakkın ne kadar değerli olduğunu, doğruluğun ve dürüstlüğün ne kadar önemli olduğunu anlatır: "Haksızlık karşısında eğilmeyiniz, çünkü hakkınızla birlikte şerefinizi de kaybedersiniz." İşte adaletli olmak onurlu olmak, şerefli olmaktır. Adaletli olan herkese selam olsun. Beni dinlediğiniz için çok teşekkür ediyorum. Adaletle kalmamız umudu ile…

3 yorum:

Deneme