“Ahlak, Toplumun Doğal Bekçisidir.” Sözünü Açıklayınız.

 “Ahlak, Toplumun Doğal Bekçisidir.” Sözünü Açıklayınız.


Ahlakın olduğu yerde bir koruyucuya gerek yoktur. Bir toplumun insanları ahlaklı ise yalan söylemez, dolandırıcılık yapmaz, haram mal yemez. Herkes  alnının teri ile çalıştığından edindiği kazanç ile geçimini sağlar ve kimse kimseye bir zarar vermez. Zalimlik olmaz. Kimse kimseye  kötülük etmez ve her insan namusu ile onuru ile güzel bir yaşam sürmeye başlar.


 Toplumdaki insanlar eğitimli yetiştirilirse, verilen eğitimin içinde her şeyden önce güzel ahlak, dürüstlük ve güven olursa o toplumun insanları da iyi olur. Böylece bekçiye gerek kalmaz. Çünkü o toplumun bekçisi insanların ahlakı olur, erdemli davranışları olur, güzel huyları olur. Zor kullanmaya, yaptırımlara gerek kalmaz. Yeter ki toplum ahlaki olarak kendini geliştirsin ve toplum içindeki insanlar önce dürüst insanlar olsun. Tüm bunlar olduğu zaman ahlak toplumun bekçisi olur, o toplum da kolay kolay dağılmaz. Birlik, beraberlik ve dayanışma içinde, insanlık içinde güzelce yaşanıp gidilir. 


Ahlakın olmadığı toplumlarda ise bekçiye gerek duyulur. Yasalara gerek duyulur. Zorla uyulan kurallara bekçi olmadığı zaman uyulmaz bu da toplumun insanlarının çürük olduğunu gösterir. Bunun için eğitim çok ama çok önemlidir. İyi bir eğitim almak, iyi bir ailede yetişmek toplumun faydasına olur ve ahlaklı toplumlar var olur.

1 yorum:

Deneme