Ebeveynler Çocuğun En İyi Arkadaşı Olmalı Mıdır Konulu Konuşma

 

Ebeveynler Çocuğun En İyi Arkadaşı Olmalı Mıdır Konulu Konuşma


Anne ve baba çocuğun en değerli hazinesidir. Çocukların en önemli gereksinimi sevgidir, ait olmadır, güvendir. Bunu sağlayan ebeveynlerin çocukları da daha mutlu ve daha sağlıklı olurlar.

Sevgili öğretmenim,

Ebeveynler çocukların arkadaşı olamaz, olmamalıdır da. Çünkü çocukların kendi akranları, arkadaşları vardır zaten. Onlar kendi aşıtları ile oynamalı ve vakit geçirmeyi daha çok severler. Çocuklar anne ve babaya ihtiyaç duyarlar. Onun için anne ve baba çocuğa arkadaş olamaz olsa olsa rol model olur, iyi bir anne, iyi bir baba, iyi bir eğitici olabilir. Çocukların güven duygusu geliştirebilmeleri için onlara anne, baba figürü gerekir. Çocuklar ebeveynlerinin sınırlarını test ederler ve sınır da iyi bir şeydir. Yani anne ve baba yeri geldiği zaman çocuğuna sınır koymasını bilmeli, onunla arkadaş olmamalı, onunla iyi bir iletişim kuran, çocuğu yargılamadan önce dinlemeyi tercih eden, onu başkaları ile kıyaslamayan ve olduğu gibi kabul eden kişiler olmalıdır.


 İşte böyle olduğu zaman daha sağlıklı ilişki kurulmuş olur ve daha sağlıklı bir aile ortamı yaratılmış olur. Çocuklara sınır koymak hem kendi sınırlarını da öğretir, hem de başka insanların yaşamına saygı duymayı da öğrenir. Ayrıca sınır koymak bir de güven duygusu verir. Çocuklar gelişmekte olan varlıklardır. Onların anne ve babanın yönlendirmesine ihtiyacı vardır fakat bu yönlendirmeyi sevgi ve şefkat çerçevesinde yapmak gerekir. Yani emir vererek, kaba davranarak çocuk yönlendirilmez. Çocukların kesinlikle anne, babaya ihtiyaç vardır. Sevgi içerisinde onlara sınır koymak en mantıklı olanıdır. Çocuğa baskı kurmadan onunla güzel iletişim kurulmalı, onu sevdiğimizi ona hissettirmeliyiz. Ebeveynler çocuğa en iyi arkadaş olamaz. Çocuğa en iyi arkadaş kendi yaş grubunda olan çocuklardır anne, baba değildir. Anlatacaklarım bu kadardı. Beni dinlediğiniz için çok teşekkür ederim.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme