Anne ve Baba İle İlgili Hadisler

 

Anne ve Baba İle İlgili Hadisler


Anneler toplumun gelişmesine ve kalkınmasına katkıda bulunan, ailenin temel yapısını oluşturan en büyük değerdir. Anneler çiçektir, anneler çocukları için her türlü zorluğa göğüs geren büyük ve eşsiz kahramanlardır. Bunun için annelik kutsaldır. Annelerin kıymeti bilinmeli ve onlara gereken değer fazlası ile verilmelidir. Çünkü dünyada hiçbir şefkat ve sevgi annenin evladına verebileceği samimiyette değildir. Babalık da aynı zamanda annelik kadar değerli ve şerefli bir görevdir. Çocukları için her ikisi de elinden geleni yapar ve onlar için çalışır, çabalar.

Anne ve baba  ile ilgili hadisler ve ayetler şunlardır:

“Cennet anaların ayakları altındadır.”

“Rabbin hoşnutluğu anne babanın hoşnutluğuna bağlıdır. Rabbin öfkesi ise, anne babanın öfkesine bağlıdır.”

“Anne baba, kişinin cennete girmesine vesile olacak ana kapılarından birisidir. Bu kapıdan girme fırsatını kaybetmek ya da değerlendirmek artık senin arzuna kalmış!” 

“Cihat sadece İslam uğruna savaşmak değildir. Anneye babaya bakmak ve onlarla ilgilenmek de bir cihattır.”

“Hiçbir çocuk babasının hakkını tam olarak ödeyemez. Ancak babası birinin kölesi olur da, o da onu satın alıp azat etmiş olursa belki.”


“Bir adam Resûlullah'a gelerek "Yâ Resûlallah, insanlar içinde iyi davranmama en fazla layık olan kimdir" diye sordu. Resûlullah "Annendir" buyurdu. Adam "Sonra kim" dedi. Resûlullah "Annen" dedi. Adam "Sonra kim" dedi. Resûlullah yine "Annen" dedi. Adam "Sonra kim" diye sordu. Resûlullah "Baban" buyurdu.”

-Ebû Abdurrahmân Abdullah b. Mes'ûd (ra) anlatıyor:

“Peygamber'e "Allah'ın en sevdiği amel nedir" diye sordum. Peygamber "Vaktinde kılınan namazdır" buyurdu. "Sonra hangisidir" dedim. "Anne babaya iyilik etmektir" buyurdu. "Sonra hangisidir" dedim. "Allah yolunda cihad etmektir" buyurdu. Buhârî, Müslim

“Ana babasının ihtiyarlık zamanlarında, onlardan birine veya her ikisine yetişip de (lâyık oldukları hürmeti göstermediği için) cennete giremeyen kimsenin burnu yerlerde sürünsün.”

“Büyük günahlar şunlardır: Allah’a ortak koşmak, ana babaya itaatsizlik etmek, haksız yere adam öldürmek ve yalan yere yemin etmek.”


“Allah Teâlâ size ana babaya itaatsizlik etmeyi, verilmesi gerekeni vermeyip almaya hakkı olmayan şeyi istemeyi ve kız çocuklarını diri diri toprağa gömmeyi haram kılmış; dedi kodu yapmayı, çok soru sormayı ve malı israf etmeyi de mekruh kılmıştır.” 

“İyiliklerin en değerlisi, insanın babası öldükten sonra, baba dostunun ailesini kollayıp gözetmesidir”

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme