Doğayı Niçin Sevmeli ve Korumalıyız Konulu Konuşma

 

Doğayı Niçin Sevmeli ve Korumalıyız Konulu Konuşma


İçinde yaşadığımız dünyada başka gidebileceğimiz bir gezegen , başka yaşayacağımız bir gezegen yoktur. Onun için bize armağan olarak verilmiş olan doğayı korumak ve onu sevmek gerekir. Çünkü biz insanlar ne alıyorsak topraktan alıyoruz, doğanın eşsiz hazinesinden faydalanıyoruz. Bunun için doğaya saygılı olmak gerekir. Doğaya en büyük zararı biz veriyoruz ama doğayı bu çıkmazdan kurtarmanın  yolu da yine biz insanlara düşüyor. Bundan dolayı bilinçli doğa severler olmalıyız ve bilinçli insanlar yetiştirmeliyiz.


Sevgili Öğretmenim, Değerli Dinleyiciler,

Sanayi Devrimi ile birlikte  Çevre Kirliliği  kavramı gözle görülür bir şekilde artmıştır. İnsanların yoğun olarak yaşadığı büyük  ve gelişmiş şehirlerde  çevre kirliliği de artmıştır. Hava, toprak, su kimyasallarla zehirlenmeye başlamış ve doğamız da bundan büyük zarar görmüştür.. Bu sorunlara çözüm bulmak için de çevre kirliliğini, başta azaltıcı daha sonra da önleyici girişimler hız kazanmaya başlamıştır. Peki, çevreyi başta biz insanlar ve diğer canlılar için korumak zorundaysak, o zaman kimden korumak zorundayız. Cevap basit, maalesef yine biz “İnsanlardan”. Çünkü doğayı kötü hale getiren biz insanlarız. Onu yeniden yapılandırmak, yeniden temiz ve berrak haline dönüştürmek de  yine bize düşer. Bunun için doğa dostu adımlar atmalıyız. Havayı, suyu, toprağı kirletmemeliyiz. Tüketim çılgını olmamalıyız, enerji kaynaklarını bilinçli kullanmamalıyız ve doğamıza sahip çıkmalıyız. Doğanın ekolojik dengesini bozmaya çalışmamalıyız. Yoksa doğanın afeti bizim sonumuzu getirir.

 

Sevgili Öğretmenim,

Kızılderililerin doğa ile ilgili çok güzel bir sözü vardır. Bu söz doğayı neden sevmemiz gerektiğini biz çok iyi anlatır: “Doğa bizim için değildir, o bizim bir parçamızdır. Onlar senin dünyasal ailenin parçalarıdır.   Yani doğa bizden biridir. O bizim ailemizdir, o bizim her şeyimizdir. Bunun için doğayı korumalı, doğanın doğal akışına müdahale etmemeliyiz. Doğanın kaynakları tükendiği zaman bizim de sonumuz gelir. Bunun için doğa ile dost olmalı, onunla iyi geçinmeliyiz.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme