Sorumlu Davranmanın İnsan İlişkileri Açısından Önemi Nedir?

 

Sorumlu Davranmanın İnsan İlişkileri Açısından Önemi Nedir?


İnsanı diğer canlılardan ayıran en önemli fark akıldır. Aklını kullanan insan bu dünyaya geliş amacının da ne olduğunu bilir ve onun için de sorumluluklarını yerine getirir. Sorumluluklarını yerine getiren kimse aynı zamanda planlı ve programlı olan, disiplinli bir yaşamı tercih eden, çalışkan, üretken ve başarılı bir kimsedir. İnsan sorumluluklarını yerine getirdiği zaman ilk olarak vicdani olarak kendini rahat hisseder ve mutlu olur. Böylece işleri yolunda gider. Sorumlu olduğu işleri yapan insan başka insanların da sevgisini kazanır ve böyle kimselere saygı  ve güven artar. 


Özellikle insan ilişkilerinde üzerimize düşen görevler olduğu zaman bunları zamanında yapmalıyız. Sorumlu davrandığımız zaman insanlar ile olan iletişimimiz daha güçlü olur ve arada sevgi, saygı bağları da oluşur. Anne ya da babaysak evlatlarımıza, eşimize aile büyüklerimize karşı sorumluluklarımızı yerine getirmeliyiz. İş yerinde iş arkadaşlarımıza karşı sorumluluklarımızı yerine getirmeliyiz. Bencil olmamalıyız. Empati kurma becerisine sahip olarak sorumluluklarımızı en iyi şekilde yerine getirmeye çalışmalıyız. Sorumluluğunu yerine getiren insanlar her zaman aranan kimseler olur. İnsanlar sorumluluk sahibi kimseler ile çalışmak, onlara görev vermek isterler. Çünkü böyle kimseler güvenilir ve ve emeğinin hakkını veren kimselerdir. Sorumluluk ile ilgili şu sözü de unutmamak gerekir:

“İnsan, yaşadığı sorunlardan dolayı çevresini suçlamaktan vazgeçmeli, dinsel ve ahlaki değerler çerçevesinde irade gücünü ve sorumluluk duygusunu artırmak için çalışmalıdır." der Albert Schweitzer.       

1 yorum:

Deneme