Çocuk Mu Yetiştiriyoruz Yoksa Robot Mu Yetiştiriyoruz Konulu Kompozisyon

 

Çocuk Mu Yetiştiriyoruz Yoksa  Robot Mu Yetiştiriyoruz  Konulu Kompozisyon


Çocuklar gündelik yaşamlarını kolaylaştıracak işleri de öğrenmelidir. Sadece akademik açıdan başarılı olmaları bir anlam ifade etmez. Aynı zamanda kendilerini geliştirecek, kendilerine fayda sağlayacak basit işleri de yapmalıdır. Sosyal olmalıdır, sevecen olmalı, iletişim dilini kullanmalıdır. Çocuklar bir çivi bile çakamıyorsa, çalan bir telefona cevap vermiyorsa, zorbalığa uğrayan bir başka çocuğa gülüyorsa, eve gelen misafirler ile iletişim kurmuyorsa dersleri çok iyi olmuş hiçbir anlam ifade etmez.


 Çocuk kendisinin fazladan parası olduğu halde; kantinden simit alamayan çocuklarla alay etsin ama, öğretmenlerinin gözdesi olsun.  Varsın, başını okşayıp hatırını soran bir yetişkine dönüp; “ Teşekkür ediyorum efendim Ya siz nasılsınız diyemesin ama yabancı dili mükemmel olsun. Evet… varsın, tek dostu olmasın… ama, iyi gelir getiren bir mesleği olsun. Bu çocuğu bu hale getiren kişiler çocuğun anne ve babasıdır.  Ailenin çocuğu ile ilgili iletişiminizi dinlemek ister misiniz; – “Oğlum, çıkar üstünü-başın doğru derslerinin başına. Kızım, öğrenemedin gitti şu işi  hafta içi dışarı çıkmak, gezip tozmak yasak. Ne gezmesi önce ödev. Peki çocukların ne istediğini, anne ve babasından ne beklediğini hiç merak ettiniz mi?


 Elinin neye yatkın olduğunu, dilinin neye uyumlu olduğunu, gözlerinin zevkini, hangi oyunlardan hoşlandığını, hangi oyunları sevmediğini, hangi arkadaşalrını sevip hangilerinden rahatsız olduğunu, hangi alana ilgi duyduğunu, bisiklet sürmeyi öğrenip öğrenmediğini, resim dersiyle ilgisini,  müzikle arasını hiç mi sormadınız. Öyleyse çocuğunuzla ayağı yere basan bir iletişim kuramazsınız. Her  sözünüze siz, tersler şekilde cevap vermesi, lafı ağzınıza tıkaması  onları iyi anlamamanız, onları bir kere bile olsun gerçek anlamda oturup dinlememeniz ya da onları gerçekten sevmeyi denememeniz olabilir mi? 


Tüm bunlardan dolayı önce çocuk yetiştirelim robot değil. Çocuklar duygusu olan varlıklardır. Onların sevmeye, sevilmeye , oyun oynamaya ve doyasıya çocukluğunu yaşamaya hakları vardır. Bunları unutmazsak ve onları anladığımızı davranışlarımızla onlara belli edersek iş işten geçmeden onları kaybetmemiş olabiliriz.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme