Yapay Tatlandırıcıların Zararları Konulu Konuşma

 

Yapay Tatlandırıcıların Zararları Konulu Konuşma


Günlük yaşantımızda kullandığımız doğal şekerler varken ne yazık ki yapay tatlandırıcıları soframızın baş tacı etmeye başladık ve bu da sağlığımızı tehlikeye atmak demektir. Normal şekerin bile fazlası zararlıyken yapay şekerin, tatlandırıcıların zararları kat kat fazladır.


Sevgili öğretmenim, değerli arkadaşlarım,

İnsan damak tadını neye alıştırsa bir zaman sonra o tatları arıyor ve artık kötü gıdalar bizde zararlı alışkanlıklara dönüşüyor ve kolay kolay vazgeçemiyoruz. N eyersen onu istiyorsun. Diline tatlı gelen, sana haz veren gıdaların diğer organlara ne gibi zararlar verdiğini gözünle göremiyorsun ama kısa zamanda kan değerlerinde çıkan şaşırtıcı sonuçlar seni bir hayli şaşırtabilir ve organlarına ne gibi zararlar verdiğini anlayabilirsin. Bunların olmaması için yapay tatlandırıcılardan uzak durulması gerekir.


Sevgili Öğretmenim,

Bu yapay tatlandırıcılar kan şekerini yükseltmeme ve düşük kalori içerme özellikleri olmasına rağmen insan vücuduna son derece zararlı etkileri vardır. En bilinen kanıtlanmış zararları obezite, diyabet, kardiyovasküler hastalıklar, kanser gibi hastalılardır. Özellikle kan şekerini yükseltmediği için diyabet hastaları tarafından sıklıkla tercih edilse de beyinde şekerin sebep olduğu tokluk hissini oluşturmadığı için daha fazla tüketime ve kilo alımına sebep olmaktadır. Diyet amaçlı olarak da düşük kalorileri nedeniyle bu tür gıdaları tercih edenler üzerinde de faydalı etkileri olmadığı klinik deneylerle kanıtlanmıştır. 

 

Bunun için yapay tatlandırıcıları hayatımızdan çıkarmalıyız ve her şeyin doğalına dönmeliyiz. Doğal olanı da ölçüyü kaçırmadan tüketmeliyiz ve genç yaşta sağlık sorunları ile karşı karşıya gelmemeliyiz. ağlık söz konusu olduğunda doğal tatlandırıcıların önemi daha da artmıştır. Elma özü, hurma suyu daha sağlıklı tatlandırıcılardır. Kesinlikle bu tür ürünlerin tercih edilmesi gerekir.  İnsan ne yerse ona dönüşür. Sağlıklı ürünleri   yersek bir sağlıklı  vücuda sahip oluruz. Sağlıksız gıdaları tüketirse genç yaşta sağlığımızdan oluruz sürekli sağlık problemleri ile uğraşmaya devam ederiz. Anlatacaklarım bunlardır. Konuşmama burada son vermek istiyorum. Dinlediğiniz için teşekkür ediyorum.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme