Sıfatlar İle İlgili Test

Sıfat Tamlamaları İle İlgili Test Soruları İçin Tıklayın ...

1 . Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi türü bakımından diğerlerinden farklıdır ?
A) Bugün çarşıda kimi gördün ?
B) Genç kız sessizce gülüyordu.
C) Yarım tepsi baklava aldık.
D) Bugün kırmızı araba yola çıkacak.

2.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru anlamı bir sıfatla sağlanmıştır ?
A) Olanları anneme nasıl anlatırım ?
B) Dün marketten neler aldınız ?
C) Bu dersi daha önce işlediniz mi ?
D) Bu okuldaki hangi sınıflar çalışkan ?

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birden fazla sıfat kullanılmıştır ?
A) İki çocuk dün burada oynuyordu.
B) Sarı saçlım mavi gözlüm nerdesin.
C) Güzel günler göreceğiz çocuklar.
D) Yarım ekmek de olsa hediye güzeldir.

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikileme sıfat görevinde kullanılmıştır ?
A) Üzüm üzüme baka baka kararır.
B) Aylar sonra iyi kötü bir iş bulduk.
C) Adam yavaş yavaş bize yaklaşıyordu.
D) Az çok demeden hayır edelim.  

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "kırık" sözcüğü sıfat görevinde kullanılmamıştır ?
A) Depoda bir sürü kırık masa vardı.
B) Karnede kırık notu üç dört tane varmış.
C) Ayağının biri kırık diyorlardı.
D) Kırık bir dal misali üzgün yüreğim.


6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belgisiz sıfat kullanılmıştır ?
A) Bu zamanda böyle insan bulmak zor.
B) Yeni müdür yarın okula gelecek.
C) Dışarıda parlak bir güneş gülümsüyordu.
D) Bazı günler gereğinden fazla sinirlenirim.

7.  "Bu" aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat olarak kullanılmamıştır ?
A) Bu kiracılar eve çok özen gösteriyor.
B) Beklediğimiz haber bu akşam geliyor.
C) Bu zamanda böylesi zor bulunur.
D) Gece burada konaklayalım mı ?


8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "ki" eki eklendiği sözcüğü sıfat yapmıştır ?
A) Yarınki törene ben de katılacağım.     
B) Benim elbisem seninki kadar güzel değil.   
C) Duydum ki yarın bize gelecekmişsiniz.   
D) Dünküler kurumadıysa tekrar asın.


9.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde pekiştirme sıfatı kullanılmıştır ?
A) Kara bulutlar gökyüzünü kapladı.
B) Simsiyah gözleri ile bize bakıyordu.
C) Beyaz et sıhhat açısından daha faydalıdır.
D) Yollar küçük çakıl taşları ile kaplandı.

10. "Birkaç" sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat görevinde kullanılmamıştır ?
A) Birkaç genç aşağı sokağa doğru gidiyordu.
B) Evde birkaç makarnadan başka bir şey yok.
C) Evlerin birkaçı iyice çürümeye başlamıştı.
D) Birkaç adam köşe başında sohbet ediyordu.

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru anlamı soru sıfatıyla sağlanmıştır?
A) Nasıl bir okul hayal etmiştiniz ?
B) Bugünkü konuyu kim anlatacak ?
C) Evden ayrılmayı nasıl başarabildin?
D) Herkes verdi, senin ödevin nerede ?

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "güzel" sözcüğü sıfat olarak kullanılmamıştır ?
A) Güzel bir elbise almak istiyorum.
B) Güzel kız bize bakıp gülümsemişti.
C) Güzeldi beraber geçirdiğimiz günler.
D) Güzel yemekler yapmak için uğraşıyor.

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı bir sayı sıfatı kullanılmıştır ?
A) Yarın iki adam senin yanına gelecek.
B) Herkes ikişer ekmek ayırsın kendine.
C) Üç yıl sonra yeniden bir araya geldik.
D) Senin için beş yıl uzun değil miydi ?

14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belgisiz sıfat kullanılmamıştır ?
A) Bazı yıllar yağış miktarı azalır.
B) Birçok insan düşünmeden konuşur.
C) Biraz tuz yemeklere lezzet katar.
D) Hiçbiri beni gerçekten anlayamadı.  

15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat tamlaması kullanılmamıştır ?
A) Arkadaşına beyaz gül hediye etti.
B) Yeni kitabı haftaya piyasaya çıkacak.
C) Çocuğun gözleri adeta parlıyordu.
D) Burada siyah üzüm çok tüketilmektedir.
SIFATLAR İLE İLGİLİ KONU ANLATIMI
Cevap Anahtarı
1
A
2
D
3
B
4
B
5
C
6
D
7
D
8
A
9
B
10
C
11
A
12
C
13
B
14
D
15
C
16

17

18

19

20



0 yorum:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...