Otizm Ve Aile İlgili Kompozisyon Yazınız .

Otizm Ve Aile İlgili Kompozisyon Yazınız .

Otizm;   bireyin dış dünyadaki uyaranları algılamasını , aldığı bilgileri düzenleyip kullanılmasını etkileyen , bireyin yaşamı boyunca süren gelişimsel bozukluğa verilen addır .  Otizmin kaynağı nörolojiktir . Yani beyinde işlev bozukluğunun olmasıdır . Ne yazık ki dünyada otizm hızla yaygınlaşmaktadır . Genel tabloya  baktığımızda dünyadaki  her altmış sekiz çocuktan biri otizm  olmaktadır . Otizm   0- ile 3 yaş arasında olduğu için ilk başlarda aileler bunu anlayamıyorlar .  Çünkü otizm olan çocuklarımıza baktığımızda bu çocuklarımızın  fiziksel anlamda  genel olarak sağlıklı olduğu görülmektedir . Çünkü  gözle görülür bir şey yoktur .

 Çünkü kimi otizmli çocuklar çok hareketli olduğu için, o çocukları adları ile seslenince tepki vermezler . Bu durumda aileler ise çok hareketli olduğu için tepki vermiyor diye düşünürler . Hatta kimi çocuklar ise sakin olduğu için uslu çocuk olarak anlamlandırılır .  Bu hastalığın belirtileri ise şunlardır :  çocuğun gelişiminin ve davranışlarının  akranlarından farklı olması , çocuğa ismi ile seslenince onun cevap vermemesi ,  dil gelişiminde gerileme olması, bazen duymuyor gibi davranması , kimi kelimeleri ve motor davranışları sık sık tekrar etmesi , sürekli hareket halinde olması ve eline geçirdiği , sağlığı için tehlikeli olan şeyleri yemek istemesi gibi belirtiler vardır . Aileler çocuklarda gördükleri bazı eksiklikleri , çocuklarının  yaşıtları ile birlikte olduğunda anlarlar . İşte o zaman kafaya koca bir soru işareti belirir ve artık  o aile için kaygı ve korku  başlamıştır . Çünkü hiçbir aile çocuğunun  böyle olmasını istemez ve böyle durumlarda aileyi zor günler bekler . Çünkü ailede ilk başlarda bu durumu  kabullenemez, endişeli olunur , isyan eder fakat en sonunda kabul etmek zorunda kalır. Çünkü doktora gidildiğinde gerçekler ortaya çıkar . Daha sonra okul, aile ve  doktor iş birliği eder ve aile için çok zor olacak olan kabullenme süreci başlar  . İşte o günlerde aileler  çok dertli olur . Böyle durumlarda yakınları onları yalnız bırakmamalı , onlar için her türlü desteğe hazır olmalıdır . Aile çocuğuna karşı  sabırlı olmalı ve onun özel bir çocuk olduğunu asla unutmamalıdır . Ona tüm sevgilerini vermeli ve çocuğu kendi haline bırakmamalıdır .

Aileler çocuklarına durmadan öğretmeye çalışmalıdır, bıkmamalıdır, usanmamalıdır. Allah’ın izni ile  inşallah tüm otizmli  çocuklarımız sağlığına kavuşur . Yüce Allah tüm   otizmli çocuklarımızın ve aileleri yar ve yardımcısı olsun, güzel günler onlar ile olsun inşallah .

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme