İletişim İle İlgili Atasözleri ve Anlamları

İletişim İle İlgili  Atasözleri ve Anlamları

Kısacası insanların biibirini anlamasıdır. Yani bireyler r arasında, duygu, düşünce,  haber alışverişinin , akla gelebilecek her türlü biçim ve yolla kişiden kişiye karşılıklı olarak aktarılması.

İnsan başka insanlarla yaşamak zorunda kaldığı için yani sosyal bir varlık olduğu için iletişim kurmadan edemez. Elbette çok az iletişim kurmayan istisnai durumlar olabilir ve ama o kişiler bile mimikleri ile, jestleri ile bir türlü iletişim kurabilir.

İletişim yaşamın olmasa olmazlarındandır. İnsan duygu ve düşüncelerini dışa vurmak ister, kendini ifade etmek ve en iyi şekilde anlatmak ister. İşte bunlar iletişim kurmak sayesinde gerçekleşmektedir.


İletişim ile ilgili özlü sözler şunlardır:


* İnsanlar konuşa konuşa hayvanlar koklaşa koklaşa anlaşır:

 İnsanı insan yapan en önemli özelliklerden biri akıldır. İnsanlar aklı sayesinde ne yapıp yapmayacağını karar verir. İletişim kurmak, kendi ihtiyaçlarını karşılamak, sosyal yaşamda var olmak insan için önemlidir.  İnsanlar konuşarak anlaşır. Çünkü karşılıklı anlaşmanın en iyi yolu konuşmaktan geçer. Hayvanlar ise sadece belli sesler çıkarır ve konuşamazlar. Konuşmak yerine koklaşarak, birbiri ile çatışarak, birbirini severek sesler çıkarır. İşte tüm bunlar da iletişim ile kurulur.

 

* Önce düşün, sonra söyle:

Kişi konuşmadan önce konuşacağı konuların kısa bir analizini yapmalıdır. Konuşurken kullandığı sözlere dikkat etmeli, karşıdakiler konuştuklarımı yanlış anlar mı ya da anlamaz mı diy aklından geçirmeli ve ona göre hareket etmelidir. Düşünüp taşındıktan sonra aklından geçenleri ifade etmeli ve böylece de etkili bir iletişim kurmaya dikkat etmeli, pişman olacağı cümleler kurmaktan da sakınmalıdır.

 

* Bıçak yarası geçer, dil yarası geçmez:

  Bıçak yarası gerçek anlamda baktığımızda şiddetli  ve ağır bir durum yoksa kısa zaman içinde ger. Oysa dil yarası öyle midir? İnsanlar ağzından çıkan her söze dikkat etmeli, kalp kırmamalı, incitmeden sakınmalıdır. Çünkü dilden çıkan bir söz karşıdaki kişinin ruhunu, duygularını kötü etkileyebilir ve o kişinin içini acıtabilir. Onun için kapl kırmamak gerekir. Gönüller yapmak, sevgi dolu bir yaşamla hayat yönelmek ve iletişim kurarken dilimizden çıkan her söze dikkat etmek gerekir.

* Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır:

Dil öyle kuvvetli bir unsurdur ki insanı dili nasıl kullanacağını bilirse en sert yapılı, hiçbir şeye evet demeyen insanlar bile evet diyebilecek konuma gelebilir ve yumuşar. Bunun için tatlı dilin çözemeyeceği anahtar, açamayacağı kapı yoktur. Yine burada  önemli olan elbette ki etkili iletişim, iletişimin nasıl naif yollarla kurulacağı ve insanlar arasını olumlu yönde etkileyeceği söz konusudur.

* Kara haber tez duyulur:

 Yaşanılan acı bir durum, kaybedilen bir yakının haberi, kaza yapmış bir kimsenin haberi ya da daha birçok farklı kötü ve insanı derinden etkileyen durumlar hemen yayılır. Özellikle de bizim toplumda şunun kızı kaçmış, şu kazada hayatını kaybetmiş, şöyle olmuş, böyle olmuş gibi laflar ağızdan ağza dolaşarak herkese yayılır ve hemen hemen herkes o kara haberi duyar. Eee  ne demişler kara haber  tez duyulur.

İletişim ile ilgili diğer atasözleri ise şunlardır:

* Boş fıçı çok langırdar

* Yerin kulağı var.

*Elçiye zeval olmaz.

* Tavşan dağa küsmüş, dağın haberi olmamış.

* Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar.

* Leyleğin ömrü lakla geçer.

* Dilin kemiği yok

* Derdini söylemeyen derman bulamaz.

* Sorma kişinin aslını, sohbetinden bellidir.

*Dilin cismi küçük, cürmü büyük

* Baş dil ile tartılır.

*Bilen bilir, bilmeyen aslı var sanır.

* Bana benden her ne olursa ,başım rahat bulur dilim susarsa

*Çocuktan al haberi

 



 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme