Doğan Cüceloğlu’nun İnsan İnsana Kitabında Geçen Özlü Sözler

 Doğan Cüceloğlu’nun İnsan İnsana Kitabında Geçen Özlü Sözler


İnsan kendini sevmeli, kendine değer vermeli, diğer insanlarla da sağlıklı bir iletişim kurmalıdır. Hayata küsmemeli, savaşçı olmasını bilmelidir. Kitapta geçen özlü sözler şunlardır:


“Toplumdaki ilişkiler genellikle "reddetme" yönündeyse, o toplumda cinayetler, kavgalar, sürtüşmeler çoğalır, genellikle "umursamama" nın ağır bastığı toplumlarda ise akıl hastalıklarında bir artma olur.”

“Herkesin, psikolojik anlamda son derece duyarlı olduğu “yaralı” yerleri vardır.”

“Umursamama, psikolojik bakımdan en zehirli, en öldürücü ortamı yaratır.”


“Karşımızda konuşan kişinin elindeki kağıdı sürekli büküp katladığını, parmaklarıyla masaya sürekli vurduğunu ve gözlerini bakışlarımızdan hep kaçırdığını görürsek bu tür davranışlar karşımızdaki ne derse desin onun gerçek heyecanlarını açığa vurmaktadır.”

“Seni diğerlerinden farksız yapmaya bütün gücüyle gece gündüz çalışan bir dünyada, “Kendin Olarak Kalabilmek” dünyanın en zor savaşını vermek demektir.”

“İletişimin iki yönlü bir olay olduğunu unutan kişiler sadece konuşmak, konuşmak ve yine konuşmak isterler. Karşılarındaki ağızlarını açınca hemen atılırlar ve “Lafını balla kestim,” tavrıyla kendileri konuşmaya başlarlar. Sizin kafanızı bir süre daha ütüledikten sonra, “Ne kadar güzel sohbet ettik, yine gel, beklerim,” diye sizi uğurlarlar.”

“Bir insanın ilişkilerinin niteliği, o insanın yaşamının kalitesini belirler.”

“Gergin bir toplum içinde yaşıyoruz. Kişileri kuşatan bu gerginliğe esir düşmemek için kişinin kendisiyle ve çevresi ile bilinçli ilişki kurması gerekir. Bilinçli iletişim anlamlı yaşama, anlamlı yaşam da sakin ruh halinin gelişmesine yol açar.”


“Savunucu olmak her zaman zararlı ve kötü değildir. Savunma, ruhsal sağlık açısından bazen gerekli ve yararlı bir davranıştır. Fakat savunma, kendini sık gösteren bir davranış haline gelir ve aşırı derecelere ulaşırsa, sosyal ilişkileri gerçekçi bir zeminde sürdürmeyi engeller ve uyumsuz bir davranış kaynağı haline gelir.”

“İletişim konusunda teknik bilgiler ve beceriler gerekli, fakat kendi başına yeterli değildir. İletişim bilgi ve becerilerinin arkasında gönül zenginliği, sevgi, anlayış ve hoşgörü olmalıdır. Bu temel olmadan her türlü iletişim becerisi yalın ve anlamsız bir egzersizden ileri gidemez.”

"Seni diğerlerinden farksız yapmaya bütün gücüyle gece gündüz çalışan bir dünyada, kendin olarak kalabilmek, dünyanın en zor savaşını vermek demektir. Bu savaş bir başladı mı, artık hiç bitmez.."

“Dokunma, bir insana en kısa yoldan "Sen benim için önemlisin, seni yalnız bırakmayacağım," mesajları verir. Hiçbir söz bu mesajı dokunma kadar etkili olarak ifade edemez. Bir babanın çocuğunun başını şefkatle okşaması, kızgın birkaç sözden sonra sevgilinin sarılması saatlerce açıklama ve anlatımlardan daha etkilidir.”


“Karşı cinsten biriyle daha kolay ilişki kurmak mı istiyorsunuz? Ağzın değil, bedenin söylediklerini anlamaya çalışın!...”

“Ne ekersen onu biçersin!” çocuk eğitiminde geçerli olan bir deyiştir. Çocuklarının duygu ve düşüncelerini doğal ifadesi içinde kabul eden anne babalar kendine güveni olan, girişimci, insan ilişkilerinde başarılı bireyler yetiştirirken, çocuklarını olumsuz yönde eleştiren, kısıtlayan, onların duygu ve düşüncelerini doğal bir biçimde ifade etmesini engelleyen anne babalar pısırık, çekingen, içine kapanık, alıngan bireyler yetiştirirler.”

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme