Dünya Barışı İle İlgili Konuşma

 

Dünya Barışı İle İlgili Konuşma


“Dağlar, insanlar ve hatta ölüm bile yorulduysa, şimdi en güzel şiir barıştır.” der büyük yazar Yaşar Kemal. Çünkü insanlığın kurtuluşu barış sayesinde olacak, insan kendini barış sayesinde değerli hissedecek ve savaşlar yok olacaktır.

Sevgili öğretmenim,

Barış, insanın kendi kendiyle barışık olmasını içeren bireysel, daha sonra ailesel ve nihayet toplumsal ve evrensel bir gereksinimdir fakat on dört bin yıllık insanlık tarihine baktığımızda sürekli çatışma, kriz ve savaş içinde bir dünyada yaşadığımızı görmekteyiz. Oysa barış olsa ve dünyada kötülük son bulsa her şey daha güzel olacak, dünya bir cennete dönüşecektir. Dünyada barış sağlandığı zaman insanlar ölmez. Özellikle de savaş zamanında en çok korkan, en çok hayal kırıklığı yaşayan ve üzülen kişiler çocuklar olmaktadır. 


Hiçbir yetişkinin sırf başka ülkeleri işgal etmek için sınırlarını zevkten işgal etmesi doğru değildir. Hiçbir gücün çocukları savaşla korkutmaya, yıldırmaya hakkı yoktur. Dünya  barışının sağlanması için savaşlara bir an önce son verilmeli, çocuklar bir an önce eskiden olduğu gibi gülen gözleri ve elindeki çikolatası ile sevinç çığlıkları içinde okuluna gitmelidir. Acı çığlıkları içinde savaşlarda ölmemeli, yaralanmamalıdır.

 

Sevgili öğretmenim,

Dünya barışının daimi olması için ön yargılar kırılmalı, insanlar birbirine karşı hoşgörülü olmalıdır. İnsanlar arasında beyaz siyah ayrımı diye insan onurunu ayaklar altına alan bir ayrım yapılmamalıdır. Her insanın biricik ve değerli olduğu bilinmeli, dünya kardeşliği, dünya barışı ancak böyle sağlanmalıdır. Evrensel anlamda bir günü, dünya barış günü olarak ilan etmek ve sadece sorunları tartışmak  bu anlamda yeterli olmayacaktır. 


Dünya barışına katkıda bulunacak,  çatışma, kriz ve savaşları önleyecek, bir organizasyona gereksinim vardır. Savaşların son bulması için, dünya barışının sağlanması için insanlar arasında  radikal milliyetçilik ve ideoloji, din, ırk, cinsiyet ve partizanlık maskesi altında  ayrıştırılmalar yapılmamalıdır. Dünya barışına herkes katkı  sağlamalı ve barış daim olmalıdır.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme