Hoşgörünün Kötü Alışkanlıkları Düzeltmede Etkili Olduğunu Düşünüyor Musunuz Konulu Konuşma

 

Hoşgörünün Kötü Alışkanlıkları Düzeltmede Etkili Olduğunu Düşünüyor Musunuz Konulu Konuşma


Hoşgörünün kötü alışkanlıkları düzeltmede etkili olduğunu düşünüyorum. Çünkü hoşgörünün olduğu yerde insan değer verme, şefkat gösterme vardır. İnsanı yargılamadan olduğu gibi kabul etme vardır. Yeter ki kafamızdaki ön yargılardan kurtulalım.

Sevgili öğretmenim, değerli dinleyiciler,

Bir toplumda hoşgörü olmadığı zaman, o toplumun içinde  kötü alışkanlıklar artmaya başlar. Çünkü bir şeyi baskı ile zorbalıkta yaptığımız zaman bu kişiyi cezalandırmaz aksine o kişinin daha da arsız olmasına neden olur. Oysa kötü alışkanlıklara sahip olan birini hoşgörümüz ile sevgimiz ile değiştirebiliriz. Mesela geçen gün okul müdürümüz Bülent Hoca bize hoşgörünün kötü alışkanlıkları nasıl değiştirdiğine dair çok güzel bir örnek vermişti. 


Toplum tarafından kötü alışkanlıkları olan bir grup çocuk dışlanmış ve bu çocuklara sahip çıkan öğretmenleri onlardan nasıl başarılı, zeki ve ahlaklı çocuklar yetiştirebiliriz diye oturup düşünmüşler ve o çocukları robotik kodlama kursuna yazdırmışlar. Orada müthiş bir eğitimden geçen çocuklar kısa zamanda kötü alışkanlıkları terk etmiş, sabahlara kadar laboratuvarda çalışmışlar, ders başarılarında artış olmuş ve daha güzel ahlaklı olup kendilerini daha iyi geliştirmeye başlamışlardı. Öğretmenleri de o çocuklara toplumdaki diğer fertler gibi arkasını dönmüş olsaydı, onlara hoşgörülü olmasaydı o çocuklar belki de daha da kötüye gidecek ve toplumun başına bela olacak, kendi yaşamını mahvedecekti. İşte bunların olmaması için her şeyden önce hoşgörülü olmayı bilmeliyiz ve hoşgörü ile her türlü kötü alışkanlığı yok etmek için çalışmalıyız,  işi zamana bırakmalıyız, sabırlı olmalıyız, kararlı ve tutarlı olmalıyız. 


Tüm bunları yaptığımız zaman kötü alışkanlıklar da yok olmaya başlayacaktır. Yeter ki içimizdeki sevgi ve merhamet duygusu eksik olmasın. Hoşgörünün  ne kadar güzel olduğu ile ilgili şu sözü de unutmamalıyız:

“ Sevgi varken nefret niye

Barış varken savaş niye

Kardeşlik varken didişmek niye

Dostluk varken düşmanlık niye

Hoşgörü varken bağnazlık niye

Özgürlük varken tutsaklık niye

Adalet varken haksızlık niye.” der Hacı Bekati Veli. İşte hoşgörü aslında bunların hepsini içine alan geniş bir kavramdır diyebiliriz. Anlatacaklarım bunlardı. Dinlediğiniz için teşekkür ederim.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme