A Harfi İle İlgili Fazla Bilinmeyen 22 Tane Atasözü Ve Anlamları

 A Harfi İle İlgili Fazla  Bilinmeyen  Atasözü Ve Anlamları


 

1. Aç, elini kora sokar: Aç olan kimse  en tehlikeli durumlarda bile elini ateşe atar ve  açlığını gidermeye çalışır.


2.  Aç ile dost olayım  diyen, peşinen karnını doyursun:  Aç olan bir kimse ile arkadaşlık kurmak isteyen kişi  aç olan kişinin karnını doyurmalıdır önce.


3. Aç anansa da kaç: Aç olan kimsenin yakın çevresine bile zararı dokunur.


4. Aç ile eceli gelen söyleşir: Aç olan kimse, karnını doyurmak için  karşısındakini öldürebilir. Bir şeyi yapmak zorunda olan kimse başına büyük belalar açabilir.


5. Aç mısın, soğuk su iç: Aç kimse ile ilgilenen olmaz. Aç olan kimse de ölümle baş başa kalır. Bunların olmaması için de aç olan kimselere elden geldiği kadar yardım edilmelidir.





6. Açık ağız aç kalmaz: Gereksinim duyduğu şeyi  istemesini  çekinmeden isteyen kimseler aç kalmaz.


7. Açık yerde tepecik kendini dağ sanır: Çevresi açık olan tepecik, dağ gibi zannedilir. Yanında değerli kimseler bulunmayan kişiler de  kendilerini olduklarından daha fazla değerli zannederler.


8. Adam eli ağırdır: Gereğinden fazla gelen misafirin ve  yatalak hasta olan bireyin bakımı zor olur. Zorunlu olmadıkça başkalarına yük olmamaya çalışmalıyız.


9.Adam kılığında keçiye Abdurrahman  Çelebi derler. (Ya da koyunun olmadığı yerde keçiye Abdurrahman Çelebi derler.): Koyunun olmadığı yerde keçiye değer verilir. Değerli şeylerin bulunmadığı yerde daha az değerli olan şeylere değer verilir.


10. Adama iş aramalı, işe adam değil:  Adam olmayınca  bulunan işin bir kıymeti olmaz. Bunun için de adam kayırmamalı ve yeteri kadar bilgisi ve becerisi olmayan kimselere  önemli işler verilmemeli ve toplumun zararına çalışılmamalıdır.


11.  Adamın bulaşığı yamandır: Kavgayı seven, gürültücü kimseler  ile başa çıkmaz zor olur. Onlarla uğraşmak kişiyi yorar. Geçimsiz insanlarla yüz olup başımızı ağrıtmamalıyız.


12. Adavetin sonu  nedamettir: Düşmanlık duygusu ile yaşayanlar , kan davası güden kimseler  sonunda pişman olurlar. Sonradan pişman olacağımız duygular beslememeliyiz.

13.  Adımı güveç koy ama  ocak üstüne koyma:  Korkunç şeyleri, çetin şeyleri aklımızdan geçirsek bile bunu asla uygulamaya dökmemeliyiz. Başkalarına zarar vermemeliyiz.


14. Afiyet ola demekle deniz içilmez: Deniz, bir bardak su gibi içilemez. Başkalarına ait şeyleri izin istemeden kullanmamalıyız.


15. Ağaç ne kadar uzarsa  göğe değemez:  Ağaç ne kadar uzarsa uzasın, doğada yer alan bir nesnedir. Doğanın tamamı olamaz yani. Biz insanlar ne hangi makamda ya da konumda olursak olalım, kendimizi toplumun üstünde görmemeliyiz.


16. Ağaca bâr  olan kendisidir:  Ağaca yük olan kendi meyvesidir ve yük olan meyve de ağacın  gelişmesini  ve beslenmesini engeller. Bizler de anne, baba ve yakınlarımıza yük olmamalıyız anlamı çıkar bu sözden.


17. Ağanın gözü  ata tımardır: Yönetici olan kişi, çalıştırdığı elemanına iyi bakmalıdır. Yaptığımız işleri iyi yapmalıyız  ve çalıştırdığımız kişilere iyi bakmalıyız ve onların güvenliğini sağlamalıyız.


18.  Ağır yongayı yel kaldırmaz: Ağır olan şeyleri rüzgar uçuramaz.  Onurlu ve ağırbaşlı kimseler de zarar görmezler.


19. Ağız yer, yüz utanır: Başkalarından geçinen kimselerin boynu diğer  o kişilere karşı hep eğik olur. Karşılığında taviz vereceğimiz bağışları kabul etmemeliyiz.


20. Ahmak iti yol kocatır:  Köpek her şeye koşan bir hayvan olduğu için çabuk yaşlanır. Her şeye kafasını takan insanlar da  çabuk çöker, yaşlanır.


21. Akçe adama akıl öğretir: Maddi olarak güçlü olanlar  düşündükleri ve istedikleri her şeyi yapabilirler. Maddi gücü iyi olan kimsenin ufku da açık olur, yaratıcı olur.


22.  Akçe sayış,  kaftan yürüyüş öğretir: Para insanlara giyim, beceri yürüyüş ise çalım öğretir. İnsanların çağdaş ve becerikli olması için  belli bir birikimlerinin olması gerekir.

 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme